Picek: Konečné slovo ke gripenům řekne příští vláda

Čáslav - Gripeny stvrdí kabinet vzešlý z předčasných voleb, vláda Jiřího Rusnoka mu připraví vše potřebné, aby prodloužení smlouvy o pronájmu nadzvukových stíhaček měl co nejjednodušší. Předeslal to při návštěvě premiéra na letecké základně v Čáslavi ministr obrany Vlastimil Picek. Náčelník Generálního štábu Petr Pavel doufá, že příští vláda už nepovede vleklé emotivní debaty o pronájmu letounů a že nebude uvažovat o žádných jiných alternativách.

„Vlastní rozhodnutí provede pravděpodobně až příští vláda, ale tato vytvoří maximálně vhodné podmínky k tomu, aby měla rozhodování opravdu jednoduché,“ uvedl ministr obrany při návštěvě premiéra na letecké základně v Čáslavi. Podklady k prodloužení pronájmu strojů se v tuto chvíli nacházejí v meziresortním připomínkovém řízení. Vláda se materiálem bude zabývat v nadcházejících týdnech.

Premiér při návštěvě letecké základny zopakoval, že pokročilá vyjednávání nyní čekají na rozhodnutí české vlády. „Velmi obecně řečeno, prodloužení smlouvy musí zajistit úroveň služeb, kterou máme dnes, s tím, že se to odehraje za podstatně lepších ekonomických podmínek, než tomu bylo dosud,“ podotkl Rusnok. Specifikovat parametry dohody nemohl.

Premiér a ministr obrany na letecké základně v Čáslavi
Zdroj: ČT24

Premiér v demisi si vyzkoušel i kokpit stíhačky: „Na nás obézní lidi je to hodně štíhlé, jinak spousta obrazovek, respektive tři, a hodně čudlíků.“

Jedinou cestou pro armádu jsou gripeny, tvrdí armádní šéf

„Doufám, že už tu není otázka jestli, ale kdy. Z našeho pohledu jsme udělali maximum, abychom se vyhnuli emotivním debatám a bavili se o racionálních argumentech. Věřím, že tato vláda ani ta příští už jinou variantu než prodloužení kontraktu na gripeny projednávat nebude,“ prohlásil náčelník generálního štábu.

Ilustrační foto
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Výdaje na obranu už nemají klesat

Rusnok také nechce dál snižovat výdaje na obranu, řekl dnes před návštěvou čáslavské základny. Pokud se bude dařit ekonomice, je vláda připravena financování armády zvýšit. Ministr zahraničí v demisi Jan Kohout doplnil, že vláda zkoumá možnosti dalšího zapojení do vojenských misí, a to nejen v rámci EU a NATO, ale také pod hlavičkou OSN. Premiér potvrdil zachování závazku nesnižovat již dále výdaje na obranu ve vztahu k HDP. „Což by de facto mělo znamenat, že se budou mírně zvyšovat tak, jak se bude mírně zvyšovat, předpokládáme, ekonomický výkon ČR,“ prohlásil Rusnok.

Vydáno pod