Další jméno pro Klause. Pavel Bém se hlásí do služby

Praha – O návrat Václava Klause do vrcholné politiky usiluje další výrazná tvář občanské demokracie – podpořit ho chce poslanec za ODS a někdejší pražský primátor Pavel Bém. Informaci přinesl server Parlamentní listy. Podle Béma je ODS mrtvá a Klaus ji už vzkřísit nemůže – musí proto vzniknout nové pravicové hnutí. K tomu Klause minulý týden vyzval i poslanec Boris Šťastný, který zároveň z ODS vystoupil - tento krok ovšem Bém učinit nehodlá. Podporu Klausovi potom zvažuje i bývalý poslanec za ODS Vlastimil Tlustý.

„Václav Klaus nevstupuje na politické kolbiště v tuto chvíli, protože chce, ale protože 'musí',“ píše Pavel Bém v politickém komentáři, který zveřejnily Parlamentní listy. „Musí, pokud chce podstoupit pokus o 'resuscitaci' umírajícího organismu. A tím dnes není určitě ODS. Ta už je 'mrtvá' dávno.“

Možnost návratu na politickou scénu Klaus připustil tuto sobotu jen den poté, co ho k tomu vyzval poslanec Boris Šťastný. O exprezidentův comeback usiluje i šéfka Suverenity Jana Bobošíková, která shodně se Šťastným a Klausem hovoří o integraci pravicových sil v jeden politický subjekt.

S tímto konceptem se identifikuje i Bém; v případě Klausova comebacku podle něj nesmí jít o „jeden časově izolovaný krok a jeden politický subjekt“, který Václav Klaus podpoří. „Musí se jednat o integrační proud, pravicové hnutí. Václav Klaus v něm je více než osobností či charismatickým lídrem, především symbolem hodnot,“ zdůraznil s tím, že pro přežití má ODS jedinou možnost, a sice do tohoto integračního proudu pod Klausovým vedením vstoupit.

Pavel Bém: „Lidsky totálně rozložené a ideově prázdné torzo 'české pravice' ztratilo dech, energii, vůli a dnes se potácí v předsmrtných křečích.“

Pavel Bém je v řadě již několikátým představitelem občanské demokracie, který se přihlásil k projektu pod vedením někdejšího stranického šéfa, z ODS ovšem vystupovat nechce. Poslanec ČTK sdělil, že nehodlá opustit ODS. „Odnikud nevystupuji. Pouze říkám, že skutečná autentická česká pravice nemá jinou šanci na záchranu než vstoupit do integračního pravicového proudu,“ napsal v SMS zprávě Bém. Skutečnou pravicí podle něj není TOP 09, v jejímž čele stojí exministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Podporu Klausovi zatím vyjádřili:

  • poslanec Boris Šťastný
  • místopředseda královéhradecké ODS Petr Štěpánek
  • spoluzakladatel strany a někdejší primátor Plzně Zdeněk Prosek
  • zakladatel vnitrostranické Pravé frakce Jiří Janeček

Podporu Klausova projektu nevyloučil ani bývalý poslanec za ODS Vlastimil Tlustý. "Byl bych ochoten souhlasit, kdyby mi to bylo nabídnuto. Je důležité, aby z toho subjektu byl zájem, uvedl Tlustý pro server Lidovky.cz. „Považuji za rozumné se podílet na obnově pravicového subjektu vedeného Václavem Klausem a nevymýšlel bych si žádnou roli. Chtěl bych být v týmu.“

Výraznou tváří, která usiluje o Klausův návrat, je také neúspěšná prezidentská kandidátka a předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková. Ta již včera prohlásila, že je přesvědčená o tom, že „Václav Klaus bude kandidátem pravice na příštího premiéra“. Sám Klaus by se ke svým politickým záměrům měl vyjádřit tento týden.

Vydáno pod