Kandidátky představí TOP 09 příští týden, na jihu to jiskří kvůli Thomovi

České Budějovice/Praha – Jihočeští Starostové a nezávislí navrhují na druhé místo kandidátky TOP 09 pro předčasné volby českobudějovického primátora Juraje Thomu. Návrh se ale vůbec nezamlouvá regionální buňce TOP 09 především kvůli Thomově policejnímu stíhání. Primátora vyšetřovatelé viní ze zneužití pravomoci při podepsání dodatku ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení v roce 2010. První místopředseda strany Miroslav Kalousek nevidí v návrzích nic sporného, konečné slovo k podobě všech kandidátních listin bude mít výkonný výbor strany.

„Ze všech krajských organizací přišly návrhy…, konečné slovo má podle stanov výkonný výbor jako nejvyšší orgán strany mezi sjezdy. To, co nyní zaznívá v novinách, jsou jen návrhy. Konečné znění může být jiné, učiněno bude 5. září,“ shrnul Kalousek pro ČT24. Upřesnil, že TOP 09 a Starostové nekandidují v koalici: „Starostové nám nabízejí své nejlepší lidi na kandidátky, my je na kandidátky rádi přijímáme, neboť je to obohacení našich kandidátek.“ Žádný konflikt ve střetu o jméno Thomy na kandidátce nevidí právě proto, že rozhodující stanovisko bude mít centrální rgán TOP 09.

Lídrem kandidátky TOP 09 a STAN na jihu Čech se má stát poslanec Zdeněk Bezecný. Starostové a nezávislí doplní seznam jmen o své zástupce. TOP 09 jim na kandidátce nechalo sedm volných pozic včetně místa hned za Bezecným. A právě druhou příčku má podle STAN obsadit Thoma z Hnutí Občané pro Budějovice (OPB). „Jeho trestní stíhání už jednou státní zástupce zastavil. Nyní je pan primátor sice znovu obviněn, ale myslíme si, že celý případ má politické pozadí. Věříme, že Juraj Thoma je nevinný, a proto chceme, aby za nás kandidoval do Poslanecké sněmovny. Jsme přesvědčeni, že dokáže přitáhnout mnoho voličů,“ tvrdí předseda jihočeského výboru Starostové a nezávislí Jaroslav Houba.

Jihočeská TOP 09 považuje Thomovo obvinění za potenciální negativní vzkaz voličům. „Volební kampaň bude velmi krátká, nebude čas na to, vysvětlovat lidem záležitosti kolem obvinění pana Thomy,“ oponuje manažer jihočeské TOP 09 Jiří Žižka. Dodal, že strana chce mít na kandidátce lidi, kteří splňují určitá kritéria. Mezi nimi je i bezúhonnost. „Ctíme presumpci nevinny, ale nechceme dávat žádný prostor k možným politickým útokům. Proto za nás třeba nekandiduje Vlasta Parkanová,“ řekl Žižka.