Nejlepší školní oběd? Kuře à la bažant s kapustovým pyré

Praha - Soutěž o nejlepší školní oběd dnes vyhrálo pražské učiliště U Krbu, jeho kuchaři na finále připravili kuře à la bažant. Ve čtvrtém ročníku soutěže pořádané Společností pro výživu a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou musely přihlášené jídelny uvařit jídlo z drůbeže. Soutěž se zaměřuje především na boj proti dětské nadváze a snaží se zlepšit úroveň školního stravování.

Vítězná škola bodovala s menu sestaveným z řepové polévky s tvarohovými nočky, konfitovaným kuřecím prsem à la bažant s kapustovým pyré a jahelníkem se švestkami. Finálová desítka jídelen vybraná z celkem 88 přihlášených se v Praze pochlubila také třeba polévkou z hlívy ústřičné, drůbežím hamburgerem nebo kuskusovým dezertem se švestkami.

„Děti mají oblíbená jídla, která jsou vlastně spíš nezdravá. Ale my ty děti musíme ta zdravá jídla, zeleninová, luštěninová, učit jíst už prostě od té první třídy,“ myslí si kuchařka Anna Vičánková z otrokovické Základní školy Mánesova. V dnešní soutěži připravovala kuličky z mletého krůtího masa s růžičkovou kapustou. Když je totiž zelenina schovaná v mase, děti ji prý sní spíš, než kdyby byla kapusta jako samostatná příloha. 

Školy se musejí řídit takzvaným spotřebním košem, kde je stanovené, kolik masa, zeleniny, mléka nebo vajec musí děti celkem za měsíc dostat. Limituje je také cena, která za kompletní menu s polévkou a dezertem či salátem nesmí překročit 34 korun. „Máme deset komodit potravin, které musíme pravidelně zařazovat, ale je na školní jídelně, jak si s potravinami poradí a jaké jídlo vytvoří. Jediným limitem jsou peníze,“ uvedla Alena Strosserová ze společnosti pro výživu, podle níž není strop 34 korun nijak omezující. Jídelny se podle ní běžně vejdou i do 25 korun za porci.

Na obezitě dětí se podílejí i automaty s cukrovinkami

V současné době stoupá počet dětí, které mají různá dietní omezení, například bezlepkovou dietu. „Ministerstvo zdravotnictví již povolilo, že si rodiče mohou přinést dietní stravu do školní jídelny, a ta ji dítěti připraví. S ministerstvem školství teď připravujeme změnu vyhlášky o školním stravování, kdy by byla možnost, že se v jídelnách bude vařit i bezlepkově a změní se některé podmínky,“ uvedla Strosserová, podle které je dobře, že se vaří v určitých mantinelech. „Zaručuje to, že děti dostanou vyváženou stravu. Obézních dětí stále přibývá, ale školní stravování na tom určitě nemá podíl. Je to spíš tím, že se děti málo hýbou,“ dodala.

Podle Strosserové mohou za obezitu určitým dílem například automaty se sladkými nápoji a cukrovinkami. „Automaty nejsou součástí školního stravování. Jejich omezení by určitě prospělo. U nás je to bohužel ve volném režimu - o umístění rozhoduje ředitel školy a o sortimentu dodavatel,“ dodala.