ČT: Nejvyšší soud dal za pravdu šéfovi žalobců a zpochybnil dvě amnestie

Praha - Nejvyšší soud zrušil dvě rozhodnutí vrchních soudů o amnestii. Vyhověl tak dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který tato rozhodnutí napadal. V obou případech se jedná o muže stíhané za finanční podvody, jejichž soud probíhal déle než osm let. Šéf žalobců Zeman nyní dostal za pravdu v tom, že do délky řízení nelze započítávat dobu, po kterou byli obžalovaní na útěku a soudu se vyhýbali. Jejich trestní stíhání je proto nyní obnoveno.

První rozhodnutí se týká Martina Čihuly, kterého policie obvinila z víc než dvacetimilionového daňového a celního podvodu. Druhé pak Milana Šenfelda, který podle vyšetřovatelů kupoval na leasing luxusní vozy, pak fingoval jejich krádeže a auta prodával za hranicemi. Šenfeld koncem 90. let uprchl a 12 let žil ve Spojených státech. Oba případy soudy nestačily pravomocně ukončit v osmileté lhůtě, na kterou se vztahovala novoroční amnestie Václava Klause, respektive její aboliční článek.

„Dovolání nejvyššího státního zástupce bylo vyhověno a byl potvrzen náš právní názor, že by se délka řízení proti uprchlému neměla započítávat do celkové doby trestního řízení,“ prohlásil Zemanův první náměstek Igor Stříž. „Nedá se říci, že by byla zrušena amnestie jako taková, Došlo ke zrušení rozhodnutí o zastaveních trestního stíhání, trestní řízení tak probíhá nadále.“

Zeman se na Nejvyšší soud obrátil celkem s jedenácti dovoláními, z nichž osm směřovalo právě k otázce délky trestního řízení. „Dá se očekávat, že tento názor Nejvyššího soudu bude uplatněn a aplikován i v dalších obdobných věcech,“ říká nyní Stříž.

Rozhovor s Igorem Střížem (zdroj: ČT24)