Nové mikroskopy v ICRC napomohou při léčbě rakoviny či cukrovky

Brno - Vědci v brněnském Klinickém centru mezinárodního výzkumu (ICRC) mají ode dneška k dispozici nové laserové mikroskopy. Tři obří stroje v hodnotě třicet milionů korun dostali od Evropské unie. Mikroskopy jim pomohou ve studiu kmenových buněk. Výsledky výzkumu mohou pomoci při léčbě rakoviny, infarktu nebo mrtvice.

V ICRC jsou nově vědcům k dispozici laserový skenovací mikroskop, multifotonový mikroskop a laserový mikrodisekční mikroskop. Vědci si v nich mohou kmenové buňky přiblížit, sledovat jejich interakce nebo si pomocí počítačů vyříznout požadovaný vzorek k další analýze. „Jsme díky tomu schopni izolovat i jednu jedinou buňku z nádorové tkáně. To nám umožní lépe poznat konkrétní tkáň a zacílit léčbu přímo na konkrétního pacienta,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Martin Klabusay.

Laboratoř s mikroskopy je v podzemí, aby výzkumníky nerušily otřesy a světlo. Jeden z přístrojů například dokáže sledovat rychlé děje mezi buňkami a pořídí obrazy vzorku ve vysoké kvalitě rychlostí až 120 snímků za sekundu. Vědci tak sledují vzájemnou interakci a komunikaci buněk, což jim umožní lépe pochopit jejich fungování.

Laserový mikroskop, který získalo ICRC
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Kromě schopnosti sebeobnovy musí mít kmenové buňky také schopnost přeměny na zralé buňky. V budoucnu by tak kromě nádorů mohly pomoci léčit diabetes, srdeční infarkt či mozkovou mrtvici. Vědci v ICRC zatím zkoumají kmenové buňky na zvířatech, cílem je zahájit klinické testování léčby u nemocných lidí.