Ústavní soudkyně Lastovecká končí, Zeman už má náhradu

České Budějovice/Brno – Ústavní soud bude po dnešku opět nekompletní, funkční období končí soudkyni Dagmar Lastovecké. Prezident Miloš Zeman na její místo Senátu neúspěšně navrhoval předsedu Městského soudu v Praze Jana Sváčka, podle dnešního vyjádření při návštěvě Země živitelky už má nového kandidáta.

Odchodem Dagmar Lastovecké se počet ústavních soudců sníží z patnácti na čtrnáct. „Co se týče Ústavního soudu, ano, už mám připraveného kandidáta,“ uvedl v této souvislosti prezident Miloš Zeman, který dnes navštívil Zemi živitelku v Českých Budějovicích. „V pondělí ho proberu s Pavlem Rychetským jako předsedou Ústavního soudu a pak ho k soudu navrhnu.“

Podle původního prezidentova plánu měl Lastoveckou nahradit šéf Městského soudu v Praze Jan Sváček, kterého neúspěšně navrhoval už Václav Klaus. Sváček ani za Zemana podporu v Senátu nezískal. Také dalšího kandidáta navrženého Zemanem musí schválit horní komora.

Dagmar Lastovecká má za sebou zkušenost senátorky (za ODS) i brněnské primátorky. Na Ústavním soudu působila ve funkci deset let, nyní odchází do důchodu. Mezi její nejvýznamnější případy patří dvě rozhodnutí v kauze předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové; tu prezident Václav Klaus v únoru 2006 odvolal z funkce a ona jeho rozhodnutí úspěšně napadla jako protiústavní. „Patřila jsem do té skupiny, která akcentovala zdrženlivost Ústavního osudu s tím, že by měl vstupovat do procedury přijímání zákonů pouze tehdy, pokud dochází k extrémním situacím ve sněmovně,“ uvedla Lastovecká.

Ústavní soud bude od pátku fungovat v omezeném počtu 14 členů. Jeho činnost to však podle generálního sekretáře Ivo Pospíšila neohrozí, i přes nárůst případů se obměněné sestavě daří nápor stížností zvládat.

Nejvyšší instance se nachází přibližně v polovině své personální obměny, která začala po zvolení Zemana prezidentem. Má nové místopředsedy Miladu Tomkovou a Jaroslava Fenyka, přišli soudci Jan Filip, Vladimír Sládeček, Ludvík David a Kateřina Šimáčková. V listopadu vyprší mandát ještě Janu Musilovi, v prosinci Jiřímu Nykodýmovi.

Vydáno pod