Svačinu z domova nesní každé druhé dítě, večer dohání hlad sušenkami

Praha - Svačiny nejsou u dětí příliš populární. Polovina školáků je vynechává, i když jim je rodiče připraví. Děti se nejčastěji vymlouvají, že nemají hlad nebo je nestihly sníst. Kolísající hladinu cukru v krvi si pak ale večer nahrazují mlsáním, nejčastěji sušenkami nebo chipsy. Ukázal to průzkum spolku Vím, co jím a piju a společnosti SANEP mezi 5 473 rodiči. Zlepšit stravování školáků se snaží i kampaň Zdravá svačina, kterou podpořilo ministerstvo zemědělství. Odborníci budou přímo ve školách radit s jídlem zase od září. Na webu najdou rodiče i řadu nápadů, co dětem do školy připravit.

44 procent rodičů uvedlo, že jim dítě vrací svačinu s tvrzením, že nemá hlad. Více než čtvrtině rodičů pak děti řekly, že nemají čas se najíst. Podle odborníků na výživu by se proto měli rodiče snažit své dítě ke zdravé stravě nalákat, pomoci může například pěkně nazdobená svačina nebo zapojení dítěte do přípravy jídla.

Odborníci na výživu ze společnosti Vím, co jím a piju také doporučují, aby rodiče krotili vybíravost dětí tím, že jim sami půjdou příkladem a budou jíst pravidelně a s dostatkem zeleniny a ovoce. Složení a to, jak je svačina výživná, totiž řeší pouze třetina z nich. „Alarmující bylo, že poměrně velké procento rodičů nechává výběr svačiny na dítěti - dá mu peníze a dítě ať si volí samo,“ upozornila odborná poradkyně Karolína Hlavatá.

Děti by si přitom měly zvykat na rozmanitá jídla a chutě už odmala. Pokud nesvačí, bývají podle odborníků mnohem dříve unavené a hůř se soustředí. Mohou tak mít i horší školní výsledky. „Při nedostatečném příjmu sacharidů dochází i ke zvyšování hladiny stresových hormonů,“ poznamenal expert na výživu Petr Havlíček. Zdravá a jednoduchá svačina může být třeba jogurt s ovocem, zelenina s několika plátky sýra či kvalitní šunky nebo tortilla se zeleninou a tuňákem. 

Děti nejčastěji vynechávají svačiny (zdroj: ČT24)
Vydáno pod