Češi v zahraničí budou vybírat mezi středočeskými kandidáty

Praha - Češi, kteří budou letos chtít volit v zahraničí, si mohou vybírat poslance mezi kandidáty Středočeského kraje. Rozhodla o tom losem Státní volební komise. Kvůli losování se sejde ještě jednou, a to 2. října, kdy kandidujícím stranám přiřadí čísla.

Na to, kdo se bude o hlasy ucházet, si ale zatím Češi musí počkat. Své kandidátky sestavily a schválily jen ČSSD a KSČM. Středočeským lídrem za sociální demokraty je bývalý místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a za komunisty exposlanec Stanislav Grospič. TOP 09 zřejmě vyšle svého místopředsedu Miroslava Kalouska, v případě ODS se spekuluje o úřadujícím předsedovi strany Martinu Kubovi a za hnutí ANO by mohl kandidovat majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš.

Češi hlasující v cizině měli zatím třikrát možnost vybírat si poslance ve volebních místnostech na ambasádách. Poprvé to bylo v roce 2002, kdy si vybírali mezi jihomoravskými kandidáty. Využilo toho asi 3800 lidí z tehdy odhadovaného počtu až 70 000 voličů. 

Při posledních dvou volbách dostali krajané možnost volit mezi jihočeskými kandidáty. V roce 2006 toho využilo ze zhruba 8000 lidí zapsaných do voličských seznamů přes 6700 voličů. Před třemi lety se mezi jihočeskými adepty i díky voličským průkazům rozhodovalo 8222 ze zhruba 10 700 voličů v cizině.