Do Čáslavi dorazil druhý L-159, armáda zřizuje speciální letku

Praha/Čáslav (Kutnohorsko) - Do České republiky se dnes ze Španělska vrátil druhý dvoumístný bitevník L-159, který byl součástí výměny za španělský dopravní letoun CASA. Uzavřela se tím kompenzace za jeden z elektronických systémů letadel CASA, který nefungoval správně. Šestý stroj pro čáslavskou základnu zároveň české armádě umožní vytvořit speciální výcvikovou letku.

Ministerstvo obrany nakoupilo tři dopravní letadla CASA od konsorcia EADS, chtělo jimi nahradit dosluhující ruské stroje Antonov. Čtvrté letadlo vyměnilo za pět bitevníků z produkce Aera Vodochody. U letadel CASA se ale v průběhu používání vyskytly problémy, mj. na navigačních a spojovacích systémech i na systému ochrany proti naváděným raketám, známém pod zkratkou DAS. 

EADS jako kompenzaci za technické potíže vrátilo už jedno letadlo loni v červenci, dnes do Čáslavi doputoval druhý stroj; stejně jako v přechozím případě byl i tentokrát rozložen. „Z důvodů různých předpisů nebylo možné nazpátky přiletět, takže toto byla ta praktická varianta,“ uvedl generální ředitel Omnipolu Michal Hon.

Oba dvoumístné stroje teď chce využívat vojenské letectvo; v Čáslavi vznikne nová speciální letka. „Tím, že se nám flotila rozšiřuje na 6 letounů, tak pokryjeme naše potřeby pro výcvik,“ zdůraznil zástupce velitele křídla letecké základny Jaroslav Míka. „Dva letouny o 50 procent navýšily výcvikové schopnosti armády České republiky,“ doplnil šéf sekce vyzbrojování ministerstva obrany Pavel Bulant.

Navrácený letoun L-159
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Protikorupční policie si stěžuje na Parkanovou

Dnešním návratem druhého bitevníku se příběh letounů CASA ovšem uzavírá jen co do kompenzací. Nákup, který byl podle odborníků i médií podezřelý, totiž nadále šetří policie; Poslanecká sněmovna kvůli němu loni vydala dřívější ministryni obrany Vlastu Parkanovou k policejnímu stíhání. Kriminalisté ji viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli nákupu letadel pro armádu.

„Předpokládal bych, že na začátku příštího roku, v prvním čtvrtletí, bychom mohli o té věci rozhodnout,“ řekl dozorující žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství Jan Kořán. Zároveň se ohradil proti tomu, že někdejší ministryně Parkanová zveřejnila na svém webu výslechy všech svědků. „Zveřejněním údajů na webových stránkách paní doktorky Parkanové došlo k porušení trestního řádu,“ varoval.

Protikorupční policie kvůli zveřejnění dokumentů podala stížnost Úřadu na ochranu osobních údajů; podle právního obhájce Vlasty Parkanové Tomáše Sokola se přitom nejedná o nic dramatického: „Není to prvý případ, za druhé není to nic protiprávního ani v obecné v rovině a za třetí to nemůže ovlivnit výslech svědků, protože už žádní nemají být vyslýcháni.“

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)