Paroubkův LEV 21 jde do voleb „Střízlivě, jednotně a profesionálně“

Praha - Národní socialisté Jiřího Paroubka se chtějí ve své kampani soustředit na boj proti nezaměstnanosti a korupci. Strana jde do voleb s heslem „Střízlivě, jednotně, profesionálně“. V případech korupce chce u politiků uplatňovat presumpci viny. Veřejné zakázky by podle jejího programu měl zadávat jediný nově vzniklý úřad. Strana také pozměnila název - voliče chce získat jako „LEV 21 - národní socialisté“. Na kampaň má jít patnáct milionů korun. Paroubek věří, že část voličů stranu upřednostní před „hádající se ČSSD a Zemanovci, kde je velké pnutí“.

Národní socialisté - levice 21. století kvůli volbám pozměnili svůj název. Předvolební průzkumy přitom Paroubkově straně šance na postup do Poslanecké sněmovny nedávají. LEV 21 podle nich nepodporují ani 2 procenta voličů.

Paroubek ale tvrdí, že jsou výsledky marketingová záležitost velkých stran. Národní socialisté prý mají přízeň tří až čtyř procent lidí a ve volbách se jim podaří získat šest až osm procent hlasů.

  • Paroubek v červnu loňského roku v Hyde Parku ČT24 uvedl, že by svou současnou stranu rád dotáhl v příštích volbách do Poslanecké sněmovny, kam prý historicky patří. „Můj plán za ty dva roky je dostat se na nějakých deset až dvanáct procent,“ dodal. V případě vytváření vládní koalice by mu podle jeho slov nedělala problém práce s komunisty.

„Soustředíme se zejména na témata boje s nezaměstnaností, korupcí a kriminalitou, na sociální spravedlnost, ochranu spotřebitele a zdravotnictví. Na programu pracujeme rok a tři čtvrtě. Myslím, že z levicových stran je nejlepší,“ uvedl Paroubek.

Úplatek
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

Vyšší penze a stop poplatkům ve zdravotnictví, volá LEV 21

Veřejné zakázky by podle programu strany měl zadávat jediný, nově vzniklý úřad.  Paroubkova strana chce rovněž zvýšit penze a zrušit poplatky ve zdravotnictví. Na dětské boty a oblečení či školní pomůcky by zavedla nižší DPH. Prosazovat chce i přímou volbu hejtmanů, primátorů a starostů.

Strana představí kandidátky v polovině září. Paroubek bude lídrem v Praze, dvojkou v hlavním městě se stala místopředsedkyně strany Tereza Bernardová. V Plzeňském kraji se do čela LEV 21 postaví bývalý přednosta Ústavu imunologie a mikrobiologie 1. lékařské fakulty Karlovy univerzity Ivan Šterzl, v Ústeckém podnikatel a bývalý člen ČSSD Petr Benda a ve Středočeském ekonom Filip Drapák.

Paroubek stranu založil v listopadu 2011 poté, co po neúspěchu ve volbách v roce 2010 opustil ČSSD. I přes poměrně odlišný název Paroubek upozorňuje, že politickou stranu Národní socialisté – levice 21. století pouze obnovil. „Strana byla za první republiky a po válce spjata se jménem Edvarda Beneše,“ dodal.

  • Národní socialisté měli ve sněmovně dva poslance, oba byli ale zvoleni za sociální demokracii. V loňských krajských a senátních volbách LEV 21 neuspěla.