Zhruba 170 neprojednaných zákonů zřejmě nepadá pod stůl na dlouho

Praha - Poslanci kvůli rozpuštění sněmovny nestihli projednat zhruba 170 návrhů zákonů. Legislativním kolečkem tak neprošel třeba senátní návrh na omezení otevírací doby o některých státních svátcích. Měnit se nebudou ani podmínky stavebního spoření. Pod stůl padá i možný zánik mandátu v případě pravomocného odsouzení. Zákonodárci ale řadu těchto zákonů hodlají opět navrhovat. Spíš než na jejich vyhazování to proto vypadá na „zákonovou recyklaci“.

Přímá volba starostů zatím nebude

Zákony po rozpuštění sněmovny putují rovnou do koše. Ústavně-právní výbor řadu z nich projednat nestihl. Jeho bývalému předsedovi Stanislavu Polčákovi (TOP 09) trvalo přes týden, než všechny materiály prošel. „Co bych skoro až oplakal, je zákon o zavedení přímé volby starostů, který jsme vypracovávali poměrně hodně dlouho,“ prohlásil Polčák.

V ústavně-právním výboru byla i další novela z pera bývalé předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS). Zákonodárci měli být podle ní automaticky zbaveni křesla, pokud budou pravomocně odsouzeni. Jako příklad může posloužit člen ODS Roman Pekárek. „Není to doprojednáno, což považuji za chybu,“ konstatovala Němcová. Podobnou změnu ústavy navrhovali i komunisté. „Znovu budeme navrhovat, aby to takzvané přeběhlictví bylo důvodem pro ztrátu mandátu,“ řekl bývalý předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Ilustrační foto
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Stavební spoření: Kalouskův návrh se nezamlouvá ČSSD

Sociální demokraté ale doufají, že některé nápady už v koši zůstanou. Třeba Nečasovou vládou navrhované změny ve stavebním spoření. Podle ministerstva financí by šlo peníze z něj kromě bydlení využít jen na důchodové připojištění. ČSSD přitom varuje, že to zlikviduje původní účel tohoto produktu. „Pokud by se stavební spoření nevyužívalo, hrozilo by, že se investice do bydlení sníží,“ poznamenal Jeroným Tejc, bývalý předseda poslaneckého klubu strany ČSSD.

Obchody čekají taky možná poslední Vánoce s neomezenou otvírací dobou. Nového projednání se dočká i zákon, který zakazuje prodej o některých státních svátcích. „Předložím ten zákon znovu a budu hledat podporu nejenom v Senátu, kde ji mám, ale i v nové sněmovně,“ řekl senátor František Bublan (ČSSD).

Nákup
Zdroj: ČT24

Rozpuštěná dolní komora nestihla projednat ani úlevu pro majitele domů - jde o povinnost doložit k prodeji či pronájmu speciální energetický průkaz. Návrh, který by dokumenty za tisíce umožnil nahradit jen uchováním faktur za energie, přitom šanci na schválení měl.

Rusnokův kabinet v demisi chystá zákonná opatření 

Vláda se mezitím pokusí některé zákony schválit ve spolupráci s horní komorou jako takzvané zákonné opatření. Jde třeba o přísnější podmínky pro předváděcí prodejní akce. Stejnou cestou by se měl snížit i poplatek za denní pobyt v nemocnici - ze 100 na 60 korun. Takové návrhy ale ještě musí posvětit nová sněmovna.

Události o neschválených zákonech (zdroj: ČT24)

Nové zákony se naplno začnou projednávat až na konci roku. Ustavující schůzi nové sněmovny svolá prezident na 26. listopadu - tedy přesně měsíc po předčasných volbách.

  • Do zákonů, které skončily s bývalou sněmovnou, patří taky další klíčové normy - třeba finanční ústava, podle které by se politici měli vyvarovat zbytečného zadlužování státu.
  • Ztracený je i návrh, aby instituce povinně zveřejňovaly všechny smlouvy na zakázky placené z veřejných financí.
  • A skončí taky dva návrhy na regulaci prostituce.