Na ústavního soudce chce Zeman navrhnout Radovana Suchánka

Praha - Prezident Miloš Zeman plánuje na ústavního soudce navrhnout Radovana Suchánka z Katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Suchánek působí také jako právní poradce ČSSD. Zeman dnes jeho jméno uvedl v pořadu Partie televize Prima, jeho totožnost potvrdila mluvčí Hradu Hana Burianová. Prezident Suchánka navrhne, pokud předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nebude mít závažné námitky. S Rychetským se sejde zítra.

Suchánek by mohl u Ústavního soudu vystřídat primátorku Brna a senátorku za ODS Dagmar Lastoveckou, které ve čtvrtek vypršelo funkční období. Podle původního prezidentova plánu ji měl nahradit šéf Městského soudu v Praze Jan Sváček. V srpnu ale jako kandidát na ústavního soudce neuspěl. ČSSD mu například vytýkala kontakty s kontroverzními osobami, třeba podnikatelem Tomášem Hrdličkou. Sváčka v minulosti navrhl i bývalý prezident Václav Klaus, ani tehdy Sváček neuspěl. Zeman jeho opětovnou nominaci zdůvodnil slovy, že je uznávaným odborníkem na trestní právo.

Čtyřicetiletý Radovan Suchánek je absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy, kde od roku 2000 pracuje jako odborný asistent. V minulosti podle svého profesního životopisu působil jako poradce ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha a ministryně zdravotnictví Milady Emmerové. Letos v červnu se podílel na zastupování ČSSD u Ústavního soudu při jeho rozhodování o církevních restitucích. Škromachovi jako místopředsedovi Senátu radí i nyní. Suchánek je také koncipientem v Advokátní kanceláři Petržílek.

Ústavní soud od pátku funguje v omezeném počtu 14 členů. Jeho činnost to však podle generálního sekretáře Ivo Pospíšila neohrozí, i přes nárůst případů se obměněné sestavě daří nápor stížností zvládat. Ústavní soud se nachází přibližně v polovině své personální obměny, která začala po zvolení Zemana prezidentem. Má nové místopředsedy Miladu Tomkovou a Jaroslava Fenyka, přišli soudci Jan Filip, Vladimír Sládeček, Ludvík David a Kateřina Šimáčková. V listopadu vyprší mandát ještě Janu Musilovi, v prosinci Jiřímu Nykodýmovi.

Vydáno pod