Kandidátky ČSSD soud nezmrazil, nespokojení straníci ale bojují dál

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl oba návrhy na vydání předběžného opatření, které by zmrazilo moravskoslezskou a olomouckou kandidátku ČSSD pro předčasné volby. O pozastavení kandidátky v Moravskoslezském kraji usilovali tři sociální demokraté v čele s ostravským primátorem Petrem Kajnarem, podle kterého nebyla kandidátní listina sestavena demokraticky. Na Olomoucku stál za většinou podání právník Pavel Němec, který byl ze strany letos vyloučen. Pro nespokojené straníky ale podle Němce spor nekončí. Návrh podle výtek soudu upraví a podá jej znovu s řádnou žalobou. Dodal, že se na něj navíc obrátili už i straníci z Libereckého kraje.

„Soud se do hloubky nezabýval tím, zda kandidátní listiny vznikly demokraticky a v souladu s předpisy, kterými se politická strana řídí, a to z toho důvodu, že neshledal důvod naléhavosti – aby bylo rozhodnuto předběžným opatřením,“ uvedla mluvčí soudu Alena Novotná. Žádost byla podle ní zdůvodněna tím, že kandidátní listina byla sestavena v rozporu se stanovami ČSSD a s řádem sestavení kandidátních listin pro předčasné volby. Rozhodnutí soudu není pravomocné.

„Doufám, že se situace zklidní a že podobné vnitřní spory nezkomplikují volební úspěch sociální demokracie. Každý člen ČSSD si musí uvědomit, že každé podobné návrhy nebo nerespektování demokratických rozhodnutí mohou stranu poškodit,“ reagoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Už v minulých dnech uvedl, že strana při sestavování kandidátek postupovala podle stanov a zákona. Za problémy podle něj stojí špatné mezilidské vztahy, ne porušení demokratických principů.

Kajnar, který vedle Ostravy řídí i sociální demokracii v celém kraji, kandidátní listinu pro předčasné volby napadl spolu se svým náměstkem pro dopravu Tomášem Suchardou a starostkou městské části Radvanice a Bartovice Šárkou Tekielovou. Podle svých slov to ale neudělal ze zhrzenosti (sám na kandidátce nefiguruje).

„Ani já ani mí kolegové nyní už neusilujeme o kandidaturu do Poslanecké sněmovny za Českou stranu sociálně demokratickou ani za žádný jiný politický subjekt,“ prohlásil primátor Kajnar. On ani jeho dva kolegové prý „nebyli schopni se domoci svých práv, deklarovaných Ústavou České republiky, prostřednictvím vnitřních kontrolních mechanismů ČSSD“.

Stížnost sociálních demokratů z Mohelnicka
Zdroj: ČT24

Němec: Do konce týdne podáme novou žalobu

Na složení kandidátní listiny si stěžovalo i šest sociálních demokratů z Mohelnicka. Kandidátka byla podle nich sestavena úzkým okruhem straníků a rozhodnuto bylo „za zavřenými dveřmi na sekretariátech“. Podle Němce ale spor nekončí. „Do konce týdne bude podána žaloba a nový návrh na předběžné opatření. Učiníme tak co nejdříve, aby soud stihl do podání kandidátní listiny rozhodnout,“ řekl. Krajská organizace podle něj jako jediná v zemi schválila speciální kritéria pro zařazení kandidáta na listinu, která ale nerespektovala. Kandidáti byli bodováni například podle známosti na veřejnosti nebo podle publikační činnosti. „Soudu doložíme dokumentaci ke kritériím. Došlo k diskriminaci nečlenů i ostatních členů,“ dodal. Nevyloučil ale, že do té doby může přijít i nějaká dohoda se stranou, se kterou však prý k žádnému jednání dosud nedošlo. 

Němec, který dostal nominaci na kandidátní listinu za Mohelnicko jako nečlen, zároveň uvedl, že se ho v jeho případě soud zastal: „Konstatoval, že rozhodnutí krajského výkonného výboru, že nebude řadit nečleny, bylo v přímém rozporu se stanovami i volebním řádem.“ Krajský šéf strany Jiří Zemánek ale pochybení odmítá. Němec podle něj jako nečlen z kandidátky vyřazen nebyl. Zařazen byl prý za Šumpersko z 11 kandidátů na 11. místě a na listinu se tak nedostal. Hejtman Jiří Rozbořil dodal, že jde o Němcovu osobní mstu. „Pan Němec bude útočit tak dlouho, dokud bude živ. Chce se mstít za to, že byl zbaven členství v ČSSD.“

Politolog: Vedení strany má navrch

„Rozhodnutí může situaci v ČSSD uklidnit,“ soudí k verdiktu soudu politolog Miloš Brunclík z CEVRO Institutu. „Jakékoli další rozviřování této kauzy by straně spíše škodilo. Souboje o volitelná místa na kandidátce probíhají v každé straně před jakýmikoli volbami; novinkou je, že tentokrát se to dostalo k soudu. Zatím má navrch vedení strany.“

Vedle napadení vlastních kandidátek musí ČSSD řešit také pětici žalob, které na ni podali vyloučení členové, s největší pravděpodobností rovněž v souvislosti s předčasnými volbami; bez stranické legitimace totiž nemohou figurovat na kandidátkách, pokud nedostanou výjimku od vedení strany. Žaloby přišly z Moravskoslezského, Olomouckého a Plzeňského kraje.