Pancová: Nikam neuteču, po propuštění můžu nastoupit v Motole

Praha – Soudce Robert Pacovský zítra rozhodne, zda propustí Kateřinu Pancovou a Petra Kotta z vazby. Oba obvinění odůvodnili svou žádost tím, že je neúměrně dlouhá a fyzicky i psychicky náročná. Je ale pravděpodobné, že pokud soudce žádosti vyhoví, státní zástupce se odvolá. Vše by pak řešil vrchní soud. Bývalý středočeský hejtman David Rath si dnes u soudu stěžoval na domovní prohlídky, které policie provedla po jeho zadržení. Poukázal na to, že je povoloval soud v Ústí nad Labem, který byl podle něj místně nepříslušný. Jednu z nemovitostí, kde se měla prohlídka také uskutečnit, prý navíc vůbec nepoužíval.

Pancová a Kott shodně uvedli, že nemají důvod mařit hlavní líčení, nemají prý ani kam utéct do zahraničí. „Mám v Česku silné vazby, například k otci, ke kterému mám silný vztah,“ uvedla Pancová. Dodala, že její otec je ve špatném zdravotním stavu a potřebovala by se o něj starat. „Nikdy jsem nepobývala kromě dovolené delší dobu v zahraničí. Kromě zajištěného majetku nemám nikde jinde žádné prostředky,“ poznamenala k možnému útěku. Pancová může podle svých slov po propuštění nastoupit do Fakultní nemocnice v Motole. „Samozřejmě bych na žádost soudu odevzdala cestovní doklady,“ dodala. Podobně se vyjádřil i Kott. „Vazba je neúměrně dlouhá. Je těžko stravitelná pro chlapa, natož pak pro ženu,“ řekl soudu.

Soudce dnes Pancovou s Kottem vyslechl a jednání přerušil do úterního rána, kdy chce po poradě s trestním senátem o vazbě rozhodnout. Pokud by oba obžalované pustil, nemusí se ale hned dostat na svobodu. Žalobce Petr Jirát se totiž s největší pravděpodobností odvolá. Už dříve uvedl, že Pancová, Kott a Rath byli „mozkem velmi sofistikované trestné činnosti“ a hrozí jim vysoké tresty. „Důkazy potvrzují tvrzení obžaloby,“ uvedl. Rodinné poměry v tomto případě podle něj nemohou hrát roli. O vazbě by pak rozhodoval Vrchní soud v Praze, ten ale naposledy před týdnem zamítl stejnou žádost u Ratha. Důvodem byla obava, že se může chtít skrývat před vysokým trestem - hrozí mu až 12 let vězení.

David Rath odchází z jednací síně Krajského soudu
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Soudce minulý týden dokončil výslechy obžalovaných a nechal přehrát videozáznam ze zadržení Ratha. Dnes navázal čtením dokumentů o domovních prohlídkách. Jedna z nich se měla uskutečnit v hostivickém bytě. Nakonec k tomu ale nedošlo, protože se ukázalo, že Rath prostor nevyužíval, jen pronajímal. „Policii, která mě půl roku sledovala, muselo být jasné, že tam nechodím,“ poznamenal Rath.

Kriminalisté podle něj bez důkazů příkaz postoupili žalobci a soudu. Dodal, že policie pouze spekulovala, „co všechno se tam mohlo dít“. Jednalo se především o podezření ze schůzek s dalšími obžalovanými - někdejší ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou a jejím přítelem, náměstkem stejné nemocnice a exposlancem Petrem Kottem. „U poslance je to o to více zarážející, že nepravdivé údaje slouží k tomu, že soud vydá povolení k domovní prohlídce, přičemž následně policií ani není prohlídka uskutečněna, protože se zjistí, že obviněný nemovitost vůbec neužívá,“ upozornil Rathův advokát Adam Černý.  

Rath kritizoval žalobce také za tvrzení, že v žádosti o povolení prohlídky se uvádí podezření z převodů peněz do zahraničí, což se podle něj nedělo. „Nenašel se jediný důkaz, že by někdo převáděl finance do zahraničí. Ani já ani nikdo z rodiny. Na nepodložených důkazech byla provedena domovní prohlídka, což je brutální zásah do soukromí lidí,“ dodal.

V dalších dnech bude před soud předvoláno celkem 78 svědků. Rathův advokát Adam Černý v této souvislosti soudce požádal, aby svědci nevěděli, co vypovídali ti před nimi. V praxi by to mohlo znamenat, že by poprvé od začátku procesu byla ze soudní síně vyloučena veřejnost a média.

Kauza Rath

Rath čelí spolu s dalšími deseti lidmi obvinění z korupce při zadávání veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Kriminalisté ho zatkli loni v polovině května, když nesl v rukou krabici, ve které našli sedm milionů korun. Kromě Pancové, Kotta a Ratha jsou dalšími obžalovanými většinou manažeři firem. Hlavními pilíři obžaloby jsou policejní odposlechy a přiznání podnikatelky Ivany Salačové, které žalobce navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by v případě odsouzení mohla dostat nižší trest. Nejvyšší trest hrozí Rathovi. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun.