Volby: Němcová chce kandidovat jako superlídr v Praze

Praha - Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová chce v předčasných volbách kandidovat jako superlídr ODS v Praze. O kandidátce rozhodne úterní sněm a v pátek pak výkonná rada. Němcová by se tak v Praze mohla utkat s Jaroslavem Zavadilem, se kterým jde do boje ČSSD, Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) či Martou Semelovou, která je číslo jedna na kandidátce KSČM.

„Paní Němcová potvrdila, že bude kandidovat jako superlídr v Praze,“ informoval šéf pražské ODS Bohuslav Svoboda. Její kandidaturu zároveň navrhla oblastní sdružení z Prahy 2 a 6. 

O kandidatuře Němcové v hlavním městě se mluví delší dobu. Dosud ale nebylo jisté, jak se Němcová rozhodne. V minulosti kandidovala na Vysočině. Ve hře byla i varianta, že by pražské občanské demokraty vedl do předčasných voleb právě bývalý primátor Svoboda. Ten už dříve přiznal, že by zájem o tento post měl, připustil ale, že není favoritem. Exprimátor se domnívá, že mu uškodila například kauza Opencard. Němcová je ale podle něj „osobnost mimořádných kvalit“, která má jeho podporu. „Její prezentace v Praze bude i pro celou republiku nejsilnější,“ sdělil ČT24 Svoboda. 

Na úterním sněmu ODS se očekává tvrdý boj o konečnou podobu kandidátky. O přední místa usilují kromě Němcové také Svoboda, starostka Prahy 2 Jana Černochová, bývalý poslanec a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa nebo bývalá poslankyně Lenka Kohoutová.

Naopak úřadující šéf občanských demokratů Martin Kuba jedničkou středočeské kandidátky nebude; nemá podporu krajských oblastí. Možná zamíří do jižních Čech. O post jedničky ve Středočeském kraji se bude ucházet exministr životního prostředí Petr Bendl. Občanské demokraty v Moravskoslezském kraji pak do voleb povede bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura.

Lubomír Kopeček, politolog:

„Rozdělení na úřadujícího předsedu (Martin Kuba) a na volebního lídra (Miroslava Němcová) není tak neobvyklé. Například v Německu sociální demokracie téměř každé volby od devadesátých let provozovala tímto způsobem, že funkce byly oddělené a vykonávané jinou osobou. Někdy to ve volbách pomohlo, někdy ne.“

V Ústeckém kraji pak nebude za ODS kandidovat poslankyně a bývalá chomutovská primátorka Ivana Řápková. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že necítí soudržnost uvnitř regionálního sdružení strany. Podle předsedy regionálního sdružení Petra Fialy necítí Řápková dostatečnou podporu místních sdružení, která často navrhují vlastní kandidáty.

Předčasné volby proběhnou v pátek 25. a v sobotu 26. října. Termín vyhlásil prezident Miloš Zeman poté, co na konci srpna podepsal rozpuštění Poslanecké sněmovny. 

Rozhovor s Lubomírem Kopečkem (zdroj: ČT24)