Dobeš: SPOZ přetahuje lidi z našeho hnutí na své kandidátky

Praha - Exministr školství Josef Dobeš obvinil Stranu práv občanů Zemanovci, že lanaří některé členy jeho hnutí Pro sport a zdraví, aby za Zemanovce kandidovali: „Snaží se vyzobat si z naší kandidátky zajímavá jména jako třešničky z dortu do regionů, kde má SPOZ slabé kandidátky.“ Informaci přinesl deník Právo. Grémium hnutí se navíc i přes Dobešův nesouhlas rozhodlo, že bude se SPOZ dál jednat o společné kandidátce. Dobeš to označil za absurdní a na funkci předsedy hnutí dnes proto rezignoval.

Hnutí a Zemanovci spolu začali jednat o možné spolupráci koncem srpna. SPOZ se chtěla více zaměřit na sport, který považuje za podceňovaný. „Jednáme i o vstupu významných sportovních osobností na kandidátku, která je u Zemanovců otevřená,“ řekl tehdy Dobeš. Kancléř Vratislav Mynář (SPOZ) ale v nedělních Otázkách Václava Moravce prohlásil, že toto partnerství pravděpodobně nevyjde. Nabídka hnutí Mynáře zklamala, za problém označil i minulost exministra Dobeše, který byl dříve zakládajícím členem Věcí veřejných.

Členové hnutí z Ústecka, Liberecka a jižní Moravy ale přesto na pondělním jednání grémia strany usilovali o vytvoření společné kandidátky se Zemanovci. Grémium strany napoprvé návrh na spolupráci o jeden hlas neschválilo. Rozhodnutí ale bylo zrušeno a při opětovném hlasování už návrh o jeden hlas naopak prošel.

Dobeš: Vidina poslaneckých židliček působila na některé naše členy příliš silně

Dobeš poté řekl, že na post předsedy rezignuje. Nemůže už podle svých slov být garantem hodnot, na nichž je hnutí postaveno. „Se Zemanovci jsme jednali, ale rozešli jsme se, což potvrdil i hradní kancléř Vratislav Mynář… Přišlo mi absurdní chtít spolupracovat s partnerem, který vás kopne do rozkroku… Vidina poslaneckých židliček ale po vyjednávání s naším bývalým partnerem působila na některé naše členy grémia příliš silně,“ podotkl. Do sněmovny už exministr kandidovat nebude, chce se věnovat komunální politice.

Josef Dobeš: „V kuloárech mi naši členové říkali, že lidé ze SPOZ jim říkají, že cílem Zemanovců je nemít značku našeho hnutí, ale vyzobat si z naší kandidátky zajímavá jména jako třešničky z dortu do regionů, kde má SPOZ slabé kandidátky.“

Předsedu Zemanovců Zdeňka Štengla pak obvinil z toho, že lanaří některé kandidáty hnutí, aby jako nezávislí přešli k Zemanovcům a kandidovali za ně. Štengl Právu potvrdil, že SPOZ sice s Dobešem spolupracovat nebude, má ale nadále zájem na volební kooperaci s jednotlivými zástupci sportu. Místopředseda SPOZ Vladimír Kruliš dodal, že strana jedná přímo se sportovními osobnostmi, nikoli s představiteli sdružení, která je zastupují.

Zemanovce kritizuje za přetahování lidí i ČSSD 

Pro spolupráci se za hnutí vyjádřili například místopředseda Stanislav Eichler (bývalý liberecký hejtman za ČSSD), který se podle Dobeše mimo oficiální jednání dohodl se Zemanovci na své kandidatuře, nebo expředseda Strany zdraví, sportu, prosperity Zdeněk Kubec, který podle Dobeše „nabídl“ Zemanovcům „své sportovce“. „Náš partner, s kterým jsme jednali a ukončili oficiální jednání, za našimi zády tyto lidi přetahoval. To si myslím, že do politiky nepatří,“ uzavřel Dobeš.  

Milan Znoj, politolog: „Dalo se očekávat, že tato dvě uskupení se pokusí nějakým způsobem si při sestavování kandidátek navzájem pomoci, ale Dobešova představa zřejmě byla jiná. Touha členů hnutí pro sport dostat se případně do sněmovny byla ale zřejmě tak velká, že svého otce zakladatele klidně pustili k vodě a vrhli se do náruče Zemanovců… Dá se říci, že Dobeš přišel o své hnutí pro sport a získali jej Zemanovci.“

Zemanovce už dříve ze stejného důvodu kritizoval i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Uvedl, že SPOZ dlouhodobě staví na přeběhlictví, které je podvodem na voličích. Podle Sobotky tím prokazuje nedostatek slušnosti a malé sebevědomí.

Brífink Josefa Dobeše (zdroj: ČT24)