Soud s Janouškem: Znalecké posudky si odporují

Praha - Výpověďmi dopravních znalců pokračuje soud s lobbistou Romanem Janouškem, který loni v březnu srazil svým vozem ženu. Experti se neshodli, kde žena stála. Podle znalce přizvaného policií byla v okamžiku střetu před pravou přední částí vozidla. Expert povolaný obhajobou tvrdí, že se jen zachytila o zpětné zrcátko. Žalobkyně Janouška viní z pokusu o vraždu a ohrožení pod vlivem návykové látky, hrozí mu až 18 let vězení. Janoušek dnes k soudu nedorazil.

Soud má k dispozici celkem tři posudky z oboru silniční dopravy - dva od znalců a jeden od znaleckého ústavu. Vzájemně si odporují. „Znalecké posudky by měly být ve shodě. Nám jako laikům není zřejmé, jak se tři znalecké posudky mohou takovým způsobem lišit,“ podotkl předseda soudního senátu Tomáš Kubovec, když se snažil jednotlivé rozpory vyjasnit.

Janouškův právník Vít Široký se snažil zpochybnit závěry policejního znalce Iva Drahotského, který možnost, že by se žena pouze zachytila o zpětné zrcátko, popsal jako technicky nemožnou. Široký si na pomoc přivolal jiného znalce Jiřího Dolečka, který naopak označil za technicky nepřijatelný posudek Drahotského. Podle Dolečka měla sražená žena žebra poraněná takovým způsobem, že zranění muselo být způsobeno zpětným zrcátkem. Soudce Kubovec ale podotkl, že tuto otázku by měl posoudit spíše znalec z oboru lékařství.

Pozice sražené jedenapadesátileté ženy v době kolize s lobbistovým autem může být klíčová pro posouzení Janouškova skutku. Podle státní zástupkyně musel Janoušek ve chvíli, kdy se s autem rozjel, vědět, že ženu může usmrtit. Lobbista se hájí tím, že ji nesrazil úmyslně.  

Soud s Romanem Janouškem (zdroj: ČT24)

Incident se stal 23. března loňského roku ve Vyskočilově ulici v Praze. Janoušek narazil do vozu před sebou, kolizi neřešil a jel dál. Když zastavil na červenou na světelné křižovatce, řidička nabouraného vozu ho doběhla a postavila se před jeho auto. Lobbista ji srazil a ujel, policisté mu následně při dechové zkoušce naměřili přes dvě promile alkoholu. Žena po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici.