Češi opět létají do Egypta, Němci zatím zůstávají doma

Praha – Po třítýdenní pauze odletěla v noci do Egypta první letadla s českými turisty. Zájezdy vypravily CK Fischer a Blue Style. Ministerstvo zahraničí ale i nadále varuje před cestováním do této destinace. Podle cestovních kanceláří je v letoviscích u moře klid a žádné nebezpečí nehrozí. Německé cestovní kanceláře se naopak drží prohlášení svého ministerstva zahraničí a zájezdy nevypraví minimálně do 29. září. „Rozhodující hráči na německém trhu se striktně řídí doporučeními jejich ministerstva zahraničí,“ říká analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.

Němci se drží doporučení ministerstva zahraničí

Velké německé cestovní kanceláře zrušily zájezdy do Egypta až do 29. září. „Rozhodující hráči na německém trhu se striktně řídí doporučeními jejich ministerstva zahraničí,“ říká analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.

Více zájezdů, než dosud předpokládaly, zrušily německé cestovní kanceláře TUI, Thomas Cook a Alltours. TUI a Alltours navíc nabízejí bezplatné přeobjednání na jiné zájezdy nebo storna pro všechny zájezdy do Egypta, jejichž odlety jsou naplánovány na období mezi 30. zářím a 31. říjnem.

Před odletem do této destinace stále varuje i česká strana a nedoporučuje vycestovat. České ministerstvo zahraničních věcí zatím potvrdilo, že rozhodně žádné „slevy“ z varování vydávat v následujících hodinách a dnech nebude.

Češi strach nemají, do Egypta odlétají bezstarostně

„Egyptská vláda se postarala o to, aby Rudé moře bylo ochráněno před jakýmkoliv případným nebezpečím, dohodla se s beduíny, kteří chrání přístup přes poušť, je zvýšená ochrana přístupových cest k Rudému moři. To je v tuto chvíli ve velké izolaci od velkých měst, které mohou být nějakým potencionálním nebezpečím pro turistiku,“ řekl ČT24 mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. V některých destinacích tamní vláda až trojnásobně posílila ochranu, řada hotelů má navíc již dlouho i svou vlastní ochranku.

Jedinou výjimku představuje letovisko Taba, v jehož okolí jsou pašerácké cesty pro transport zbraní z Libye do Palestiny, a určité riziko proto zde hrozí i nadále. Tabu ale české cestovky turistům už delší dobu nenabízejí. 

První let do Egypta byl zcela vyprodaný, oproti minulosti je totiž počet letů do této destinace zhruba poloviční. Papež předpokládá, že do konce září odletí do země kolem 1 500 lidí. Zájem o Egypt je podle něj normální, lidé se pouze o tamní situaci mnohem více zajímají. Své dovolené se ale vzdát nechtějí. „Většinu z klientů, kteří měli zakoupený zájezd s odletem 5. a 8. září, jsme telefonicky kontaktovali a přes 80 procent z nich mělo zájem letět. Zbylým klientům jsme bezplatně změnili destinaci nebo vrátili peníze,“ uvedl už dříve mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Papež se neobává ani případného útoku na Sýrii. V případě uzavření vzdušného prostoru nad letovisky by trasa letadel s turisty byla odkloněna; let by se jen prodloužil zhruba o půl hodiny. Zájezdy do letovisek u Rudého moře zrušily velké české cestovní kanceláře kvůli zhoršení bezpečnostní situace a doporučení ministerstva zahraničí 16. srpna.