Srdcerváči nabízí za příspěvek třeba otevřený bankovní sejf

Praha – Projekt Srdcerváči, který chce přispět k zaměstnávání zdravotně postižených lidí, přichází s novinkou v dárcovství. Každý donor totiž v rámci této netradiční veřejné sbírky dostane zpět také dárek. Třeba něco od známé osobnosti nebo nevšední zážitek. A právě tuto protihodnotu má v kampani obstarávat tým Srdcerváčů složený výhradně z lidí se zdravotním postižením. Projekt odstartuje 9. září.

Dárky, které dostane dárce protihodnotou, jsou natolik zajímavé, že mohou být pro někoho i modré z nebe, soudí člen týmu Martin Štěpánek. „Jde o dárky, které nelze běžně získat. V katalogu bude třeba návštěva banky a jejích sejfů, kam se běžně člověk nedostane. To mi připadá specifické a jedinečné,“ zhodnotil.

Podle Lucie Kožnarové z Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením získá přispěvatel nejen dobrý pocit, ale i třeba neotřelý dárek pro někoho ze svých blízkých. „Celý princip Srdcerváčů je vlastně něco za něco,“ shrnula.

Lidé si dar od Srdcerváčů budou moci přímo koupit nebo dostat certifikát přes DMS. Celá akce směřuje nejen k získání finančních prostředků, ale zároveň má šířit problematiku zaměstnávání osob s postižením ve veřejném prostoru. Za vybrané peníze se pak mají vytvářet nová pracovní místa na otevřeném i chráněném trhu práce. Podle Lucie Kožnarové finance prospějí také podnikatelským projektům lidí se zdravotním postižením nebo poslouží třeba ke vzdělávání zaměstnanců.

V ČR se pracovní trh postiženým lidem příliš neotevírá

Martin Štěpánek je také spoluvlastníkem firmy, která zaměstnává lidi se zdravotním postižením. Na českém pracovním trhu je podle něj stále co dohánět. „Náš projekt má mimo jiné poukázat na to, že zdravotně postižení můžou dobře pracovat, je třeba jim pouze dát šanci,“ řekl se zdůrazněním, že jejich firma není žádná charita, ale regulérní výdělek. Pouze je podle něj nutné dostat příležitost klienty přesvědčit, že odvádí profesionální a kvalitní práci.

Studio 6 o projektu Srdcerváči (zdroj: ČT24)