Jak se vypořádat s obezitou? Pomůže speciální rukáv

Praha - Lékaři v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) zavádějí jako první ve střední a východní Evropě novou léčbu obezity u pacientů s cukrovkou druhého typu. Čtyřem diabetikům v průběhu srpna vložili do tenkého střeva systém Endobarrier - speciální plastikový rukáv. Za měsíc zhubl každý z pacientů zhruba deset kilogramů. Celkem by mohli shodit až třicet procent své váhy.

„Je to mimořádný úspěch, jde totiž o pacienty diabetiky, kdy se každý kilogram shazuje velmi těžko, jsme velice spokojeni,“ uvedl gastroenterolog Marek Beneš. 

Obezita je celosvětový problém. Přibývání na váze není jen otázka estetiky, nadváha je spojená s celou řadou chorob - právě s cukrovkou, vysokým tlakem, ischemickou chorobou srdeční; je to ale i rizikový faktor vzniku nádorů či poškození jater. V Česku má nadváhu nebo je obézní víc jak polovina populace.

O způsobu léčby rozhoduje vždy obezitolog na základě řady faktorů. Obézní pacienty je možné léčit třemi způsoby: konzervativně, chirurgicky nebo endoskopicky. První metoda je víceméně neúčinná, řada pacientů totiž nechce nebo nedokáže změnit své špatné návyky. Chirurgická léčba, kdy se sníží obsah žaludku a tím se zmenší jeho funkce jako rezervoáru, je sice poměrně úspěšná, jde ale o nevratný zákrok. Navíc nedodržováním režimu se žaludek může znovu zvětšit. V neposlední řadě je problémem i cena - pacienti musí mimo jiné po zákroku strávit nějaký čas na lůžku v nemocnici.

Výhoda nové metody spočívá v tom, že je neinvazivní a pacient nemusí být v celkové narkóze, což u vážně nemocných lidí představuje vždy velké riziko. Lékař do první třetiny tenkého střeva umístí zhruba šedesáticentimetrový plastikový rukáv. Ten je nepropustný a zabrání tomu, aby se do těla vstřebávaly živiny. Zákrok trvá zhruba dvacet minut a poté, co splní svůj účel, lze jednoduše vyndat. Ve střevě může být systém až rok.

Metoda se začala používat zhruba před osmi lety v Jižní Americe, v Česku je teprve ve fázi klinického experimentu. Lékaři z IKEMu chtějí novou metodou pomoci do konce příštího roku čtyřem desítkám pacientů. Ani systém Endobarrier není ale metoda, kdy mohou pacienti beztrestně konzumovat, co je napadne, varují lékaři. 

Vydáno pod