Babiš vyráží do boje v Praze, Okamura ve středních Čechách

Praha - Dneškem zahajuje svou předvolební kampaň také politické hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše nebo strana Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury. Babiš se rozhodl kandidovat v Praze, do dalších regionů nasadí známé tváře jako jsou bývalý novinář Martin Komárek, herec Martin Stropnický nebo odvolaný šéf rozhlasu Martin Kolovratník. Tomio Okamura dal před hlavním městem přednost středočeskému regionu, na čelo kandidátek v dalších krajích se pak dostalo několik  současných ministrů: poslanec Radim Fiala, který se do sněmovny původně dostal za ODS, a bývalí poslanci Věcí veřejných Jiří Štětina a David Kádner.

ANO, Babiš bude stát v čele kandidátky svého hnutí

Babiš povede kandidátku svého hnutí v Praze. V Libereckém kraji bude lídrem bývalý komentátor MfD Martin Komárek, herec Martin Stropnický povede kandidátku na jihu Moravy. Někdejší sportovní moderátor televize Nova Václav Tittelbach bude v čele kandidátky ve Zlínském kraji, první místopředsedkyně hnutí a bývalá náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Věra Jourová bude jedničkou na Vysočině.

V Moravskoslezském kraji povede ANO bývalý manažer OKD, na Pardubicku šéf rozhlasu

Lídrem hnutí ANO v Moravskoslezském kraji bude v předčasných sněmovních volbách sedmapadesátiletý Josef Hájek, který dříve působil na manažerském postu v těžební společnosti OKD. Lídrem hnutí ANO 2011 pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny bude v Pardubickém kraji ředitel Českého rozhlasu Pardubice Martin Kolovratník. Kolovratník ve funkci šéfa pardubického rozhlasu končí, v nedávném výběrovém řízení neobhájil svůj post a od 1. října ho vystřídá moderátor ČRo Dvojka Pavel Kudrna.

Zahájení předvolební kampaně hnutí ANO
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Dalšími lídry kandidátek v krajích jsou podnikatel Ivan Pilný v Královéhradeckém regionu, agronom Jaroslav Faltýnek v Olomouckém kraji, přírodovědec Richard Brabec v Ústeckém kraji, podnikatel Tomáš Březina ve Středočeském regionu. Manažerka jedné z Babišových firem Kostelecké uzeniny Radka Maxová vede kandidátní listinu v Jihočeském kraji, ředitel chebského muzea Roman Procházka v Karlovarském kraji a bývalý dlouholetý ředitel společnosti Bohemia Sekt Josef Vozdecký je v čele kandidátky v Plzeňském kraji.

Pokud hnutí ANO ve volbách uspěje a stane se součástí případné vládní koalice, Babiš nehodlá přijmout ministerstvo, kde by mohl mít vliv na své současné podnikatelské aktivity. Zopakoval, že svou firmu Agrofert v případě zvolení do sněmovny opustí. „Určitě bych nikdy nešel do žádného resortu, který se mojí firmy týká. Pokud by došlo na lámání chleba, tak já jako osoba si nemyslím, že bych měl být ministr nebo premiér,“ řekl Babiš. Na zásadní změny v České republice má podle něj vliv pouze jedno vládní místo, a to je pozice ministra financí.

„Pan Babiš chce být v té samé lize jako lídři hlavních stran,“ komentoval Babišovu kandidaturu politolog Roman Joch. Babiš by přitom podle něj měl větší šanci v některém z větších, spíše zemědělsky zaměřených regionů s větším podílem malých měst, jakým je například jižní Morava. „Mně to vychází tak, že by pan Babiš měl větší šance v jakémkoli jiném regionu než v Praze,“ uzavřel Joch.

„Vzhledem k tomu, v jakém typu byznysu se Andrej Babiš pohybuje, se nabízí, že by měl kandidovat spíše v kraji agrárním,“ doplnil politolog ze Sociologického ústavu AV ČR Daniel Kunštát. „Souboj v Praze ale každá strana pojímá velmi prestižně, a proto se nedivím, že Andrej Babiš zvolil za hřiště klání, kterého se chce zúčastnit, právě Prahu.“

Andrej Babiš zaplatil asi čtyři miliony korun za předvolební inzerci v titulech společnosti Mafra, kterou nedávnou koupil. „Zaplatil jsem dost peněz, bylo to řádově, nevím, asi čtyři miliony. Pak ještě jsme dávali reklamu do (týdeníku) 5+2,“ řekl Babiš. „Samozřejmě u Mafry a 5+2 je to pro nás výhodné, protože to zůstane v baráku. Ale máme stejné ceny, protože všechno funguje za tržní ceny,“ upřesnil Babiš.

Po případném úspěchu v předčasných parlamentních volbách nechce hnutí ve sněmovně spolupracovat s levicí. Své místo v politickém spektru vidí spíše od středu napravo. Kvůli rozdílným programům údajně nepřipadá v úvahu spolupráce s KSČM a zřejmě ani s ČSSD. Určité shody vidí ANO například s programem KDU-ČSL.

Soupeřem Babišovi v hlavním městě budou předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, bývalá šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS) či kandidát za ČSSD a odborářský předák Jaroslav Zavadil. „Já vidím svoje šance dobře. Já si myslím, že by bylo dobré, kdyby se paní Němcová vrátila k podnikání a pan Schwarzenberg že by se staral o svoje majetky. Že bychom si to vyměnili. Já teď podnikám, tak bych zkusil já tu politiku a oni by se zase vrátili tam, kde byli,“ řekl novinářům Babiš. Lidovci v hlavním městě do voleb vyšlou bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Daniela Hermana, Strana zelených Ondřeje Lišku a komunisté Martu Semelovou. Strana práv občanů Zemanovci dosud s oznámením lídra kandidátky v Praze otálí.

Úsvit přímé demokracie – krajské kandidátky obsadí bývalí poslanci

Senátor Tomio Okamura bude kandidovat na čele kandidátky svého hnutí Úsvit přímé demokracie ve Středočeském kraji, střetne se tak například s místopředsedou TOP 09 a exministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a stínovým ministrem obrany ČSSD Janem Hamáčkem.

Okamura na dnešní tiskové konferenci představil osm krajských lídrů, zbytek chce představit v pondělí. V Olomouckém kraji bude stát na prvním místě kandidátky hnutí Úsvit dosavadní poslanec Radim Fiala, který se do sněmovny původně dostal za ODS, ale vystoupil z ní. V Královéhradeckém kraji povede kandidátku také dosavadní poslanec Jiří Štětina, který se v minulém volebním období dostal do sněmovny za Věci veřejné. Také v Ústeckém kraji se na prvním místě ocitl bývalý poslanec VV, a to David Kádner.

VV samostatnou kandidátku nechystají, proto přešli mnozí jeho členové k Okamurovi

Vedení VV v pondělí rozhodlo, že strana nepůjde do voleb samostatně, ale že někteří její členové podpoří hnutí Úsvit a budou za něj kandidovat. Okamura odhadl, že z celkových asi 400 kandidátů hnutí asi čtyři nebo pět budou členy VV. Mohl by mezi nimi být i šéf VV Vít Bárta.

Poslanec Radim Fiala a senátor Tomio Okamura
Zdroj: ČT24

Na Vysočině bude lídrem hnutí Úsvit šéfredaktor zpravodajství Hitrádia Vysočina Martin Lank a v Moravskoslezském kraji živnostník Karel Fiedler. V Karlovarském kraji povede kandidátku režisér Pavel Ries, který vešel do povědomí hlavně svojí snahou o záchranu lázní Kyselka. Ve Zlínském kraji bude jedničkou Jaroslav Holík.

Neobsazené je zatím místo lídra v Plzeňském kraji, kde by podle senátora měl mít adekvátního soupeře exministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Podle Okamury je to „gauner s populární tvářičkou“. „Pro své kamarádíčky udělá všechno, ale pro občany České republiky, kteří jsou obětí této státem posvěcené lichvy, jak já říkám problému exekutorů, nehnul ani prstem,“ řekl k Pospíšilovi Okamura. Mezi možné adepty na plzeňského lídra patří předseda VV Vít Bárta, Okamura to ale do projednání výkonnou radou svého hnutí nechtěl Bártovu kandidaturu nijak komentovat.

Okamura podle svých slov očekává, že jeho poslanci budou po volbách čelit od ostatních stran vydírání, pomluvám i křivým obviněním, a proto prý vybral lidi, kteří budou schopni takovému tlaku odolat. Ujistil, že jeho hnutí nebude kandidovat v žádné koalici. Výkonná rada hnutí podle něj také neschválila spolupráci s NS-LEV21 Jiřího Paroubka.

  • Podle předsedy národních socialistů jde o rozhodnutí „o nás bez nás“. „Chtěl bych jasně říci, že nikdy nedošlo k jednání na oficiální úrovni, které by se zabývalo otázkou spolupráce. Vlastně nedošlo nikdy k žádnému oficiálnímu jednání,“ reagoval Paroubek

Okamurovo hnutí chce například prosadit prezidentský systém, odvolatelnost politiků, trestní a hmotnou odpovědnost soudců a státních zástupců. Klíčovým bodem programu, z něhož není ochoten ustoupit, je podle něj zákon o obecném referendu. „Toto hnutí se profiluje jako nejvíce radikálně populistické,“ komentoval Joch.

„Úsvit bude mít tendenci brát hlasy v levé části politického spektra,“ soudí politolog Kunštát. „Určitý úspěch by mohl mít i u těch, kteří nemají velký zájem o politiku a kteří se voleb nezúčastní.“ Ve Středočeském kraji nemá hnutí Úsvit podle Kunštáta velké naděje, protože středočeští voliči jsou spíše pravicově zaměření. Pokud by chtěl Okamura být úspěšným lídrem, měl podle něj zvolit kraje, které spíše volí levici.

  • „Skutečně nejde o žádnou politickou hitparádu. Zdá se, že Úsvit nové demokracie jsou béčko Věcí veřejných. Jedinou viditelnou osobností tohoto hnutí je právě Tomio Okamura,“ myslí si Kuštát.