Chtěl jsem zabít sebe, říká policista obviněný z vraždy manželky

Plzeň - Okresní soud pro Plzeň-sever poslal do vazby policistu Miloše Babyku; pětatřicetiletý muž je obviněný z toho, že minulou středu ubodal svou manželku. Soud se obává, že by se mohl pokusit o útěk. Babykovi hrozí až dvacetileté vězení. Vraždu prý neplánoval, chtěl spáchat sebevraždu.

Miloš Babyka je služebně zařazený pod Krajské ředitelství Policie hl. města Prahy, odbor cizinecké policie. Ozbrojená eskorta ho přivezla k soudu dnes po deváté, na sobě měl roztrhané džíny a tvář si chránil kapucí od mikiny. V rukou držel batoh a papírovou tašku. Z budovy ho odvedli zhruba po dvou hodinách, zamířil do vazby.

„Hrozí nebezpečí, že by uprchl,“ řekl státní zástupce Martin Rykl, jenž má případ na starost. K soudu by se celý případ podle něj mohl dostat za tři měsíce. „Jsou vyžadovány znalecké posudky, to určitou dobu trvá.“ 

Vražda na sídlišti:

K vraždě mělo dojít 28. srpna kolem oběda v Sokolovské ulici na plzeňském sídlišti Lochotín. Záchranka převezla pobodanou Ukrajinku, manželku Babyky, v kritickém stavu do nemocnice, kde následně zemřela. Babyka byl od té doby na útěku. Generální inspekce bezpečnostních sborů varovala, že je nebezpečný a může být ozbrojen. Zadržen byl ve středu zhruba kolem 19:45, když se na kole vracel do úkrytu v oblasti Zábělé na kraji Plzně. Muž se nechtěl vzdát, aktivně se bránil, měl u sebe i nůž.

Babyka u soudu také o činu vůbec poprvé promluvil, když předložil svou verzi. Vraždu dle svých slov neplánoval, byl to prý on sám, kdo si chtěl sáhnout na život. Motiv činu ale z jeho výpovědi nevyplynul. V soudní síni muž i plakal.

„Motiv nenaznačil, vyjadřoval se k tomu velice stručně, nic bližšího neřekl. Nevyjádřil lítost, pouze tam deklaroval velmi blízký vztah k dceři,“ uvedla soudkyně Marcela Dortová, jež o vazbě rozhodovala. Muž si údajně v době před vraždou vařil i „nějaké lektvary“, které by mu pomohly k sebevraždě. Soudkyně také řekla, že měl zákaz se k ženě přiblížit.

Mluvčí generální inspekce Radka Sandorová již dříve uvedla, že se inspekce o policistu zajímala ještě před tragédií. Podrobnosti ale sdělit nechtěla.