Tvrdá metoda Britů vtrhla do Čech - vlastním úpisem proti bla-bla slibům

Praha – Zájemci o křeslo ve sněmovně čelí nové výzvě. Na nejcitlivější místo, tedy na předvolební sliby a jejich plnění, cílí nová kampaň projektu Rekonstrukce státu. Cílem je ještě před volbami získat podpis kandidujících politiků pod konkrétní zákony proti korupci a následně kontrolovat, zda závazek dodrží. Vše se poté v klíčové chvíli dozví veřejnost prostřednictvím speciálního webu. Má tento bič na politickou vůli šanci uspět?

Celé to začalo letoš na jaře: oslovit co nejvíc politiků a prosadit 9 konkrétních protikorupčních zákonů ještě do voleb 2014. Slibný rozjezd však zabrzdil červnový pád vlády a následné rozpuštění sněmovny. Schválit se tak stihl jediný z devítky návrhů: zrušení anonymních akcií na majitele. Ostatní normy byly odloženy ve fázi příprav nebo prvních čtení.

Až do června přitom zástupci Rekonstrukce státu stihli oslovit 110 zákonodárců, zda se upíšou k podpoře zákonů, a souhlas získali zhruba od poloviny, konkrétně 46 poslanců a 10 senátorů. „U těch, kteří odmítli, byla výmluva, že se nemůžou vyjádřit podpisem k podpoře konkrétních zákonů, protože co kdyby obsahovaly nějakou špatnou věc. Všem jsme říkali, že mohou na případné prokorupční nebo jiné problematické opatření v zákoně aktivně upozornit. Ani to nestačilo,“ říká s pousmáním Jiří Boudal z Ekologického právního servisu, jedné ze spolupracujících organizací.

Betaverze podpisové akce, zákon o akciích na majitele, ukázala, že projekt může fungovat. Mezi 46 poslanci-signatáři se totiž nenašel nikdo, kdy by pro zrušení anonymních akcií nakonec nehlasoval. Po spuštění nynější kampaně s názvem „Bla Bla nevolím“ si zástupci projektu mohou být téměř jisti, že podpisů získají více – a to nejen kvůli chytrému načasování do doby, kdy jsou závazky a sliby hlavní náplní politické práce. S vyhodnocením se totiž Rekonstrukce státu nebude tajit a porovnání politiků i stran naservíruje přímo voličům.

Jeden podpis - jednoduché vysvědčení

Sdružení hodlá politické strany „bodovat“ na základě jejich vyjádření, jak se k požadavkům postaví, dále podle toho, v jakém rozsahu je zapracují do předvolebních slibů a konečně podle postoje jejich šéfů. Na základě trojice těchto kritérii pak vznikne jakýsi rating stran.

„Zveřejnili jsme web Blablanevolim.cz, na kterém budou dodány konkrétní informace. Budeme zveřejňovat i zvláštní ocenění za boj PRO korupci - ukážeme na ty poslance, kteří zvláště blokovali jednotlivé iniciativy a čím to dokázali a zároveň budeme hodnotit současné poslance, jak hlasovali o těch devíti prioritách Rekonstrukce státu,“ doplnil šéf české Transparency International David Ondráčka.

Skeptikové mohou namítnout, že jde jen o další z řady podobných akcí a z boje proti korupci se už stává omšelá fráze. Na rozdíl od předchozích pokusů ale projekt „Bla bla nevolím“ cílí konkrétně: žádné strategie či koncepce, ale zcela konkrétní zákony a tlak na jejich prosazení. Ani v provedení není moc prostoru pro manévry: voliči se jednoduše dozví, kdo podepsal/ nepodepsal a následně podpořil/nepodpořil zbývajících 8 zákonů.

Jednotliví politici si před volbami vyslouží kladné hodnocení, pokud podpoří alspoň 6 z 8 protikorupčních zákonů. Pokud nikoli, budou označeni komiksovou bublinou s nápisem „BLA BLA“ v narážce na to, že jejich sliby nejsou konkrétní.

Přehled 9 prosazovaných zákonů:

  1. Průhledné financování politických stran a volebních kampaní
  2. Elektronická majetková přiznání ke dni nástupu do funkce
  3. Povinné zveřejnění státních smluv na internetu
  4. Zrušení anonymních akcií (přijato)
  5. Odborné nominace do dozorčích rad
  6. Zákon o státní službě - odpolitizování státní správy 
  7. Státní zastupitelství bez politických zásahů do vyšetřování
  8. Omezení poslaneckých příleplů k zákonům 
  9. Rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ

Buď vláda, nebo Vy

Fintu si protikorupční sdružení vymyslely i na dobře známý volební princip: pokud slib porušit, tak nejlépe na začátku volebního období, kdy je dostatek času vše zapomenout. Každý signatář se proto zároveň zavazuje k tomu, že pokud příslušné zákony do půl roku od voleb nepředloží vláda, udělá to sám z vlastní iniciativy. I to jsou lidé z Rekonstrukce státu připraveni pečlivě hlídat a sdělovat veřejnosti.

Na prosazování konkrétních 9 návrhů se dokázalo shodnout dosud málo vídané množství partnerů. Za kampaní stojí kolem 20 předních neziskových organizací včetně Transparency International, Oživení nebo Inventury demokracie a podporu má i od řady firem, podnikatelů a známých osobností. „To zacílení projektu se mi zdá velmi zajímavé ekonomicky. Naráží na klíčovou věc: přístup státu k vlastněným firmám a evidentní nepochopení toho, jak by tyto firmy měly být spravovány. Jsou spravovány neefektivně a servis nabízejí draze,“ zmínil hlavní ekonom firmy Delloite Luděk Niedermayer.

Nejlevnější

Politické vysvědčení se přes speciální webové aplikace typu Volebnikalkulacka.cz a servery dostane až ke čtyřem milionům individuálních adres. Při průměrné volební účasti a odečtu mladistvých to není nijak zanedbatelné číslo. Další síla pak může vyrůst z lokálního zapojení jednotlivců. Ukazuje to i případ mladého muže z Čáslavi.

Filip Vančura se rozhodl získat jeden konkrétní podpis pod protikorupční resty – a trvalo mu dva měsíce úsilí, než se povedlo uskutečnit schůzku. Společné setkání dopadlo na čtvrtý pokus. K úpisu nakonec přiměl poslance ČSSD Milana Urbana, exministra průmyslu a obchodu. Vančurovi přislíbil Urban aktivně podpořit sedm zákonů. „Ke dvěma dalším se nedokázal vyjádřit, že prý k danému problému není kompetentní. Ale ukázalo se, že ten přímý kontakt mezi politikem a voličem funguje,“ zmínil Vančura.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

S nápadem úpisu konkrétního politika se organizátoři zhlédli v zahraničí, kde je běžné stvrdit předvolební závazek podpisem. Podle Ondráčky je to doklad mnohem většího osobního tlaku zdola. „Inspiraci jsme našli zejména v anglosaských zemích, kde fungují velmi zacílené kampaně, které politikům říkají: Někdo se na vás permanentně dívá a sleduje každý váš krok, jestli plníte své sliby.“

Jiří Boudal, Ekologický právní servis:

„Když politici řeknou, že to prosazení zákonů nejde, my namítneme: 'To je zajímavé, že všechny okolní země to mají.' V naprosté většině to jsou zákony, které v okolních státech fungují. Ten samotný princip toho, že žádáme od politiků podpis ke konkrétní věci, se běžně používá v anglosaských zemích. Odtud jsme to přenesli a víme, že se to tam používá. Proto tak věříme, že to vyjde i u nás.“

Svědomí zpytoval třeba britský vicepremiér

Jak se předvolební písemný závazek může politikům nevyplatit, ukazuje asi nejdiskutovanější příklad z britské politiky posledních let. Liberální demokraté, dnes britská vládní koaliční strana, před volbami v roce 2010 vyslyšeli výzvy na citlivé téma - míry školného. Strana se podpisy několika stovek členů, včetně předsedy Nicka Clegga, zavázala k nezvyšování poplatků na univerzitách, pokud se dostane k moci. Záhy po volbách a příklonu ke spolupráci s konzervativci ale bylo vše jinak.

Tvrdá politická praxe, nutnost škrtů a kompromisů nakonec ještě v listopadu téhož roku vedly obě vládní strany ke schválení zvýšení poplatků z 3 200 liber na 6 až 9 tisíc liber. Studentská unie, které se Clegg a spol. původně zavázali k opaku, od té doby tlačí na prosazení zákona, který by umožnil odvolat politika a umožnit vypsání doplňovacích voleb, pokud aspoň deset procent voličů v daném volebním obvodu podepíše petici vyjadřující poslanci nedůvěru. 

Zákon, v Británii známý jako „právo na odvolání“, navrhla sama koalice, od té doby ale jeho schválení odkládá. Britská města ale mezitím kvůli zvýšení školného zažila bouřlivé demonstrace tisíců studentů, naposledy v listopadu loňského roku. Právě na zmírnění finanční náročnosti studia liberální demokraté přilákali řadu voličů, díky rozporu s předvolebními sliby ale jejich popularita klesá. Z loňského průzkumu deníku Guardian vyplývá, že 91 procent čtenářů vnímá Cleggův obrat jako neomluvitelný. Zásah schytal i z vlastních řad. Do voleb v Británii zbývají ještě dva roky, více než polovina liberálních demokratů Clegga kritizuje a budoucnost strany vidí spíše v příklonu k labouristům…    

Vydáno pod