ODS zveřejnila kandidátku, svede souboj o pravici v Česku

Praha – Občanští demokraté oficiálně schválili kandidátky pro předčasné volby. Úřadující předseda strany Martin Kuba bude jedničkou v jižních Čechách, Miroslava Němcová, která byla zároveň schválena jako celostátní volební lídr, povede kandidátku v Praze. Kuba na brífinku uvedl, že současné volby budou hlavně soubojem o pravici v tomto státě. ODS chce v kampani dokázat, že je jejím tradičním a osvědčeným zástupcem a že „volit pravici, znamená volit ODS“.

Za ODS kandiduje 437 lidí, stovku z nich tvoří ženy. „Nejmladšímu kandidátovi je 21 let, nejstaršímu 76 let,“ řekl na brífinku senátor Jaroslav Kubera. Na kandidátku Libereckého kraje byla dodatečně doplněna jen exposlankyně Ivana Weberová, kterou regionální sněm neschválil. Místopředseda Senátu a liberecký krajský předseda ODS Přemysl Sobotka přiznal, že hlasoval proti zařazení Weberové na kandidátku. Rozhodnutí výkonné rady ODS ale respektuje. „Převzala zodpovědnost za podobu kandidátky i výsledek voleb,“ poznamenal.

Výkonná rada už předem avizovala, že nebude do kandidátek příliš zasahovat. A to i přesto, že z nich v některých krajích vypadli zkušení politici. Například v Praze se na listinu nedostal bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Umístění na kandidátce už se ale dodatečně domáhat nechtěl. „Výsledek regionálního sněmu byl sice těsný, nicméně férový. Já to plně respektuji. Každý někdy prohrává, někdy vyhrává,“ konstatoval po jednání výkonné rady.

Kuba: Nehodláme se přetahovat s jinými subjekty na pravici

ODS byla poslední sněmovní stranou, která dosud oficiálně neschválila své lídry. Předvolební kampaň chce zahájit příští týden. Podle úřadujícího předsedy Martina Kuby je ODS sice konzervativní strana, musí být ale také moderní. Bude se proto více propagovat na internetu a sociálních sítích.

U svého sídla na pražské Pankráci už ODS vyvěsila billboard s nápisem Volím pravici s odkazem na svůj účet na Twitteru. „Chceme dát jasně najevo, že tato doba a tyto volby jsou pro nás skutečně soubojem o pravici v tomto státě,“ uvedl Kuba. ODS chce podle něj dát kampaní rovněž najevo, že se nehodlá přetahovat s jinými subjekty na pravici.

Volební kampaň ODS
Zdroj: ČT24/ODS

ODS schválila i etický kodex, který bude muset podepsat každý, kdo bude na její kandidátce. „Přeběhlictví považujeme za velký nešvar české politické scény,“ poznamenal Kuba. Politici proto podle něj podepíší mimo jiné to, že se v případě ukončení členství v poslaneckém klubu ODS vzdají mandátu. Stejně tomu bude i v případě, že bude poslanec odsouzen. „Politici dávají jasně najevo, že kandidují za určitou stranu, značku, jejíž ideály a program hodlají prezentovat,“ dodal Kuba. O vynutitelnosti kodexu nechtěl diskutovat: „Předpokládáme, že za ODS kandidují lidé, kteří jsou si vědomi toho, co znamená čestné prohlášení a čest.“ 

Lídři ODS pro předčasné volby

  • Praha: Miroslava Němcová, místopředsedkyně ODS, bývalá šéfka Poslanecké sněmovny
  • Středočeský kraj: Petr Bendl, exministr zemědělství
  • Liberecký kraj: Hana Moudrá, starostka České Lípy
  • Pardubický kraj: Radim Jirout, exposlanec
  • Královéhradecký kraj: Pavel Staněk, exposlanec
  • Karlovarský kraj: Jan Bureš, exposlanec
  • Ústecký kraj: Radim Holeček, šéf ústecké ODS
  • Plzeňský kraj: Jiří Pospíšil, exministr spravedlnosti a místopředseda ODS
  • Jihočeský kraj: Martin Kuba, úřadující předseda ODS 
  • Moravskloslezský kraj: Zbyněk Stanjura, exministr dopravy
  • Olomoucký kraj: Martin Novotný, primátor Olomouce
  • Zlínský kraj: Jan Hrdý, místostarosta Uherského Brodu
  • Jihomoravský kraj: Petr Fiala (nestraník), exministr školství
  • Kraj Vysočina: Jana Fischerová, bývalá poslankyně a někdejší starostka Havlíčkova Brodu