Nikdo nechce stavět český pavilon na Expo 2015

Praha - Výběrové řízení na stavbu českého pavilonu na Světové výstavě Expo 2015 v Miláně bylo zrušeno. Do konkurzu, který měl dnes uzávěrku, se nikdo nepřihlásil. Oznámil to generální komisař české účasti Jiří Potužník. Česko počítalo s tím, že si pavilon od investora české účasti pronajme na deset měsíců.

Po skončení výstavy by pak pavilon zůstal investorovi a mohl sloužit jiným účelům. Zájem o takovou variantu podle Potužníka nebyl. Kancelář proto vypíše nové výběrové řízení, jehož výsledky by chtěla mít do konce roku.

V něm bude opět hledat komplexní řešení české účasti. Mezi to patří vytvoření pavilonu a řešení jeho okolí, architektonická koncepce, zpracování projektové dokumentace a nezbytných povolení pro realizaci pavilonu, řešení expozice, multimediálního prostoru v pavilonu, provoz a údržbu. Výsledkem by ale tentokrát měla být stavba dočasná, která se po skončení Expa demontuje.

Zájem soukromých investorů není podle Potužníka takový, jak někteří z nich dříve deklarovali. „Uvažovali jsme ale nejen o soukromém sektoru, ale třeba také o městech či obcích, které třeba podobnou stavbu plánují,“ vysvětluje Potužník. Ochota investovat do stavby pavilonu je pravděpodobně menší kvůli ekonomické situaci.

Přelom září a října

Vláda loni souhlasila s českou účasti na příští světové výstavě, podmínkou souhlasu k akci s rozpočtem 180 až 260 milionů korun bylo poprvé zapojení soukromého sektoru do spolufinancování. Celkové příspěvky soukromníků a dalších partnerů se měly pohybovat okolo 50 milionů korun.

Vyjádření Jiřího Františka Potužníka (zdroj: ČT24)

O dalším postupu při hledání řešení české účasti by vláda podle Potužníka měla jednat na přelomu září a října. Změny v nejvyšších politických kruzích v posledních měsících podle něj projekt české účasti na Expu 2015 nikterak nebrzdí.

Co česká věda může nabídnout

Vnitřní expozice českého pavilonu by měla být ukázkou toho nejlepšího, co česká věda může světu nabídnout k zadanému tématu „Potraviny pro planetu, energie pro život“. Italy zaujaly například mimořádné objevy České republiky v oblasti nanotechnologií a biochemie aplikované v zemědělství a čištění vody, které posouvají vývoj tématu do budoucnosti.

V březnu přitom Potužník uvažoval o několika možných podobách pavilonu pro milánské Expo. Favority tehdy pro ČT24 popsal jako „organický“ styl podle zesnulého Jana Kaplického nebo „přírodní“ styl farmy Čapí hnízdo podnikatele Andreje Babiše.