Takový ten baťovský duch. ČSSD schválila program

Praha - Předsednictvo ČSSD schválilo detailní verzi programu strany pro volby do sněmovny. Počítá v něm mimo jiné s obnovením některých sociálních dávek a příspěvků, které byly za pravicových vlád zrušeny. Patří mezi ně porodné na tři děti nebo nemocenská v prvních třech dnech v omezené výši. „Základem je v podstatě prosperita se sociální citlivostí a respektem k životnímu prostředí. Takový ten baťovský duch by z toho měl vyplývat,“ říká místopředsedkyně sociálních demokratů Alena Gajdůšková.

Program vychází z 11 bodů, které už sociální demokraté představili před dvěma týdny. Zasadit se chtějí o vznik nových pracovních míst, postupné zvýšení minimální mzdy na 12 tisíc korun, snížení DPH na léky nebo zrušení poplatků ve zdravotnictví s výjimkou příspěvku na stravu v nemocnici.

ČSSD slibuje zajistit lidem ochranu před lichváři a zpřísnit dohled nad exekutory. Seniorům chce obnovit valorizaci důchodů podle míry inflace. Mezi tradiční body programu patří zavedení registračních pokladen a majetkových přiznání.

Zásadní součástí programu je podle Gajdůškové podpora rodin s dětmi a služeb ve vzdělávacím systému od mateřských školek až po vysoké školy. Obce chce ČSSD například finančně motivovat k výstavbě nových školek jako zařízení, která by se do budoucna mohla přizpůsobit demografickému vývoji a mohla sloužit víceúčelově.

Kompletní program strana představí při sobotním zahájení kampaně v Ostravě. K dispozici pak bude na webových stránkách strany, uvedl mluvčí strany Martin Ayrer. Prodlevu zdůvodnil potřebou korektur finální verze.