První vlaštovky. Města zveřejňují své účty

Hradec Králové – Další města zveřejňují své účty. Hradec Králové vyvěsil podrobný rozpočet na web, kroměřížská radnice se přidala s publikováním faktur. Podle kritiků by takové kroky měly být nejen častější, ale povinné a důsledné.

„Šlo o to, aby se každý občan mohl podívat, jak se svěřenými penězi hospodaříme,“ uvedl primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. Zveřejněné městské účetnictví chce Hradec do budoucna rozšířit i na informace od úřadů a městských organizací.

Kroměřížská radnice začala zveřejňovat na svých internetových stránkách údaje o zaplacených fakturách. „Obsahují základní informace jako název subjektu, datum splatnosti a celkovou částku,“ uvedl mluvčí městského úřadu Pavel Zrna.

Lidé tedy mají možnost si ověřit, kolik peněz a komu město platí. Město tak reaguje na požadavky občanů, jichž se na radnici letos obrátilo s žádostí podle zákona o svobodném přístupu k informacím několik desítek.

Jenže podle protikorupčních organizací má financování českých radnic do opravdové průzračnosti stále daleko. „Usnesení obsahuje jednu zásadní past. Píše se tam, že pokud s tím firmy nesouhlasí, tak se údaje zveřejňovat nebudou,“ upozorňuje Jan Kotecký z občanského hnutí Oživení.

Reportáž Terezy Schejbalové (zdroj: ČT24)

Zástupce města uvedl, že Kroměříž oslovila asi 60 subjektů, s nimiž má uzavřeny smlouvy, a požádala je o souhlas se zveřejněním faktur. Desetina z nich nevyhověla. „Málokdo k tomu přistupuje opravdu systematicky, objevují se jenom první vlaštovky,“ dodává Kotecký.

Kroměříž a Hradec Králové se přesto stávají pozitivním příkladem pro ostatní, podobně jako Semily, Cheb či Hodonín. Náskok mají velká města, příkladně Praha i Brno zveřejňují podklady i přehledné rozpočty jako papírové vývěsky dlouhodobě.

Návrh zákona, který by veřejné účetnictví přímo nařizoval, inicioval ve sněmovně po vzoru Slovenska právě starosta Semil Jan Farský z klubu TOP 09 a Starostů. Počítal s tím, že by instituce musely povinně zveřejňovat všechny smlouvy, faktury a objednávky. Sněmovna však zákon nestihla před svým rozpuštěním projednat.

Vydáno pod