Zeman s Fischerem nemusí danit miliony, které dostali po volbě

Praha – Miloš Zeman nemusí ještě spolu dalším kandidátem z prezidentské volby Janem Fischerem platit darovací daň z peněz určených na kampaň, které připluly na jejich transparentní účty až po skončení volby. Upozornil na to server Lidovky.cz, podle jehož informací jde o dohodu Finanční správy a ministerstva vnitra.

„Jedná se o bezúplatná nabytí majetku určeného na financování volební kampaně kandidáta na funkci prezidenta podle zákona upravujícího volbu prezidenta republiky, která nejsou předmětem daně darovací,“ uvedla pro Lidovky.cz mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Homolová. Podle ní je podstatná transparentnost příjmů i výdajů na financování volební kampaně.

Podle zákona jsou prezidentští kandidáti od darovací daně osvobozeni. Norma však nijak neupravuje, zda to platí i po volbách. Záleží tak na výkladu samotného zákona, na který by měla dohlížet daňová správa. Finanční správa, která má daně na starosti, podléhá ministerstvu financí, které v současnosti Fischer jako ministr v demisi řídí.

  • Miloš Zeman autor: Jaroslav Matyáš, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4924/492383.jpg
  • Jan Fischer autor: Zbyněk Stanislav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4856/485589.jpg

Za jednu z překážek pro vyjádření důvěry vládě Jiřího Rusnoka uváděly parlamentní strany právě osobu Jana Fischer, a to kvůli způsobu, jakým splatil dluh za neúspěšnou prezidentskou kampaň. Dlouho se mu nedařilo sehnat peníze na sanaci dluhu z kampaně, těsně před vypršením limitu se mu ale prostředky na účet sešly a po několika málo dnech byl Rusnokem osloven pro post ministra financí.