Gripeny přistanou vládě na stole příští týden. Stát by měly 14 miliard

Praha - Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek v nadcházejícím týdnu předloží kabinetu Jiřího Rusnoka k souhlasu podklady k dalšímu pronájmu švédských letounů Jas-39 Gripen. Na letecké přehlídce Czech International Air Fest Picek to České televizi řekl sám ministr. Předpokládá, že dohodnutou smlouvu by mohl nový kabinet schválit ještě do konce roku.

„Mám připravenou informaci, kde seznámím vládu se základními konturami pokračování tohoto projektu. Předpokládám, že vláda s tím vysloví souhlas,“ řekl Picek. Bližší podrobnosti odmítl sdělit, jako první by je podle něj měli slyšet členové kabinetu. Co do počtu stíhaček ale potvrdil, že na základně v Čáslavi zůstane všech 14 letounů jako dosud. Podle informací České televize by stát měl za pronájem letounů dát něco přes 14 miliard. V roce 2004 vláda za desetiletý pronájem stejného počtu strojů, byť byly tehdy nové, zaplatila téměř 20 miliard.

Nejdříve podle ministra vláda odsouhlasí informaci o prodloužení pronájmu gripenů, poté přijde na řadu další fáze, a to formulování doplňku stávající smlouvy se Švédskem. Ten už má ale schvalovat vláda, která vzejde z předčasných voleb. „Podle harmonogramu by podpis mohl být v závěru prosince nebo na začátku příštího roku, kdy už bude nová vláda,“ dodal.