Dárcovská sms? Český vynález prospívající už 10 let

Praha – Žluté, kulatě stavěné a s pruhovaným kruhem – televizní Kuře, které už několik let pomáhá dětem, poodhalilo více informací o sídle Nadace rozvoje občanské společnosti, která oslavila dvacet let fungování. Dobročinný projekt Pomozte dětem využívá český vynález tzv. DMS zprávy. Dárcovská sms zpráva umožní posílat finanční příspěvky na charitu pomocí mobilu a Česko s ní začalo pracovat před deseti lety.

Nadace rozvoje občanské společnosti návštěvníkům, kteří s ní přišli oslavit jubileum simulovala, jaké by to bylo, žít život s postižením. Takové děti totiž nadace podporuje už léta a díky zmíněným „déemeskám“ jim lidé pošlou několik milionů korun. Právě Pomozte dětem je první a zároveň nejúspěšnějším projektem, financovaným pomocí DMS. Kuře takhle za necelé desetiletí let vybralo zhruba přes šedesát milionů korun. 

Tento způsob se zatím osvědčuje – jde o pomoc snadnou, rychlou a průhlednou. Rekordní počet DMS zpráv lidé poslali v roce 2005, na pomoc obětem tsunami v Asii - přes tři miliony. Na kontě neziskových organizací se tak sešlo skoro devadesát milionů. Tato dárcovská sms v současnosti funguje pro víc jak dvě stovky projektů. 

V případě Pomozte dětem mohou přispívatelé navíc použit i tzv.„roční verzi“, kdy automaticky každý měsíc DMS z mobilu odejde a přispěje tak na danou věc. Nejvíce financí ale tradičně sesbírá kampaň k Velikonočnímu pořadu České televize.   

Český „vynález“ převzali následně Slováci, ale také Bulhaři. I tam pomáhají DMSky ohroženým dětem, zdravotně postiženým nebo třeba lidem zasaženým povodněm.

DMS: Český prospěšný vynález (zdroj: ČT24)