Schwarzenberg: Zásah v Sýrii je nevyhnutelný. Přesto s ním nesouhlasí

Praha - Ozbrojený zásah v Sýrii je podle bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga nevyhnutelný. Nepovažuje ho ale za vhodné řešení. Řekl to v dnešních otázkách Václava Moravce. Podobný názor má i ministr zahraničí v demisi Jan Kohout. Ten chce spolu se Švýcarskem a s podporou Evropské unie prosazovat na půdě Rady bezpečnosti OSN vznik Mezinárodního soudního tribunálu pro Sýrii.

Naděje podle bývalého ministra zahraničí umírá poslední. I přesto si Karel Schwarzenberg mírové řešení syrského konfliktu prakticky nedokáže představit. „Jediné politické řešení by bylo možné, kdyby řekněme ty dvě mocnosti se dohodly a své klienty v Sýrii přinutily k mírovým rozhovorům… Zdá se, že se tohle nepodaří, a tudíž to vidím černěji a černěji,“ prohlásil. 

Politické řešení je prioritou i pro současného šéfa české diplomacie Jana Kohouta. Česko spolu se Švýcarskem podle něj stojí za vyjádřením 28 ministrů zahraničí Evropy, které požaduje vznik speciálního Mezinárodního soudního tribunálu pro Sýrii. Velkou šanci na úspěch ale návrh podle Kohouta v Radě bezpečnosti OSN nemá.

Podle Kohouta však v Sýrii došlo k závažnému porušení úmluv. „Nová situace spočívá v tom, oproti předchozí době, že tady skutečně máme porušení mezinárodního práva, válečný zločin par excellence a zločin proti lidskosti. Jsou tu o tom důkazy, že byly použity chemické zbraně, jsou tu určité indicie, zřetelné a rostoucí, které jasně ukazují, kdo byl za jejich použitím. Čili mezinárodní společenství nemůže nereagovat,“ dodal Kohout. 

Kohout zároveň řekl, že se v posledních dnech situace v Sýrii uklidnila a české diplomaty ze země zatím nestáhne. „Situace je v tuhle chvíli překvapivě stabilní… Došlo k tomu, že ani jedna ze stran fakticky nebojuje s takovou vervou jako předtím a úroveň ozbrojených konfliktů v Sýrii klesla,“ vysvětlil. 

lja Mazánek, bývalý velvyslanec v Jemenu, podnikatel:

„Nelze se domnívat, že vojenské útoky celou věc nějak vyřeší. Možná jen oslabí bojeschopnost některých Asadových jednotek.“

Vyhrocení celé situace způsobil chemický útok na předměstí Damašku, ke kterému došlo 21. srpna. Ovšem nezvratné důkazy o jeho původci zatím nejsou naprosto přesvědčivé. Podle USA syrský režim zapříčinil plynovým útokem smrt 1 429 lidí, z toho 426 dětí. Asadova vláda to odmítá.

Jak to vypadá s cestami turistů do vypjatého regionu?

Navzdory událostem v Sýrii považuje české ministerstvo zahraničí okolní státy, zejména Turecko, za bezpečné pro turisty. Nic na tom nemění ani kritická situace v uprchlických táborech. Naopak cesty do Egypta zatím úřad stále nedoporučuje. „Předpokládám, že do 15. září se stanovisko nezmění,“ uvedl Kohout v OVM.

Postoje Karla Schwarzenberga a Jana Kohouta (zdroj: ČT24)

Exministr ale s ním tento názor nesdílí: „Jako občan Schwarzenberg, kdybych měl čas a možnost, tak bych dovolenou v Egyptě využil.“ Zájem o region znovu obnovily i cestovní kanceláře, a to i přesto, že se na severu Sinajského poloostrova dál bojuje. Egyptské letectvo od večera pokračuje v útocích na pozice islamistických radikálů, zejména v okolí města Rafáhu při hranicích s pásmem Gazy.