Špatně se lekáte? Možná máte toxoplasmu

Praha - Přibližně třetina populace je celosvětově nakažena parazitem toxoplasma. Choroba, kterou parazit způsobuje, zpomaluje reakce a zhoršuje i průběh schizofrenie. Hlavními zdroji nákazy jsou především nedostatečně tepelně upravené maso a potraviny kontaminované trusem nakažených koček.

O lidech pozitivních na toxoplasmu se říká, že se špatně lekají. Ve skutečnosti má člověk nakažený toxoplazmózou většinou zpomaleny všechny reakce. To může být problém zvláště u řidičů. Výzkum profesora Jaroslava Flegra prokázal, že takoví lidé bourají dvakrát častěji než ti zdraví.

  • „Dříve zvyšovala toxoplasma riziko, že nás sežere nějaký predátor, dneska zvyšuje šanci, že neuskočíme včas před autem nebo nešlápneme na brzdu,“ říká Flegr.

Při testu reakcí dobrovolníci poslouchají šum přerušovaný ostrým zvukem. Když se leknou, pohnou očním víčkem. Vědci pomocí toho sledují případné změny a poškození mozku, které mohou souviset i se schizofrenií.

Vážné následky může mít toxoplazmóza u osob s poruchami imunity. U matky infikované v těhotenství může být závažně poškozen plod. „Infekce nejčastěji postihuje centrální nervový systém a může způsobit hydrocefalus, postnatálně způsobuje poruchy nebo opoždění mentálního vývoje, poruchy hybnosti nebo epilepsii,“ varuje gynekolog Karel Hynek.

Reportáž Marie Frajtové (zdroj: ČT24)

Prevence je prostá: vyhnout se v těhotenství koťatům žijícím venku, dobře omývat ovoce a zeleninu a jíst jen tepelně upravené maso. Lidé se toxoplazmózou nejčastěji nakazí ještě v dětství, když si hrají na písku. V půdě cysty parazita z kočičího trusu přežijí i několik let.

Pro většinu populace však nemoc neznamená žádný problém. Na toxoplazmózu si velmi rychle zvyknou a změn, které působí, si většinou ani nevšimnou. V Česku se testy na tuto chorobu nedělají a velká část nakažených stráví s parazitem v těle bezproblémový život.

Toxoplasma je jednobuněčný parazit. Jeho konečným hostitelem jsou výlučně kočkovité šelmy, v jejichž střevě dochází k pohlavnímu rozmnožování a vytváření buněk. Ty jsou pak spolu s trusem vylučovány ven a mohou se jimi nakazit i lidé. Parazit vyvolává onemocnění toxoplazmóza. U člověka se podobá běžné viróze. Po odeznění příznaků akutní infekce přežívá parazit v člověku ve formě tkáňových cyst do konce života.