Z protikorupční policie odchází tři elitní důstojníci

Praha – Z protikorupční policie odchází téměř kompletní vedení klíčového odboru korupce. Zároveň se slučují útvary a navyšují velitelské funkce. Ředitel Milan Komárek to vysvětluje snahou o zvýšení efektivity. Podle deníku Právo se ale spekuluje o tom, že změny souvisí s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Kvůli vzájemným sporům v březnu odstoupil z funkce tehdejší šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Komárkovi naopak Bradáčová už dřív vyjádřila podporu ve snaze reformovat útvar.

Podle Práva stojí za odchodem velících důstojníků spory s vedením. V čele útvaru přitom končí trojice, která je mnohými experty považována za největší specialisty na rozkrývání úplatkářských kauz. Šéf odboru a jeden ze dvou jeho zástupců už si podali žádost o propuštění do civilu, druhý zástupce zvažuje odchod jinam v rámci policie.

Komárek nechtěl odchod detektivů komentovat. Uvedl pouze, že nové uspořádání útvaru, kdy se některé odbory sloučí a jiné naopak rozdělí, má zvýšit jeho efektivitu. Zásadní reorganizace má začít v nejbližších týdnech. Výrazně se například navýší počet velitelských postů. Už nyní má ředitel místo obvyklých dvou náměstků čtyři. Komárek to odůvodňuje větším důrazem na kontrolní činnost. Nárůst počtu vedoucích pracovníků by ale podle něj neměl být dramatický.

O odchodu uvažují i další detektivové

Klíčový odbor korupce se po změnách sloučí s odborem pro boj se závažnou hospodářskou kriminalitou. Vznikne tak „super oddělení“, ve kterém bude více než stovka detektivů s různým zaměřením. „V praxi si to nedokážu představit, už jen společné porady budou tím pádem úplně neefektivní,“ řekl ale Právu pod podmínkou anonymity jeden z detektivů útvaru. Podle mnohých názorů jsou změny účelové a souvisejí s personálními čistkami. „Nálada v současné době rozhodně není dobrá,“ dodal detektiv s tím, že o odchodu uvažují i další detektivové.

Za současnou atmosférou stojí podle Práva vyhrocený spor pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové s bývalým šéfem jednotky Tomášem Martincem. Ten rezignoval na funkci poté, co Bradáčovou letos v březnu na schůzce informoval o tom, že jeho detektivové prověřují v jedné z kauz jejího manžela. Bradáčová poté přišla s tím, že na ni měli elitní kriminalisté vytvářet kompromitující materiály.

Odcházející důstojníci jsou kvůli tomu nyní popotahováni. Podle Komárka totiž měli zajistit, aby vyšetřovatel kauzy předal důležitou informaci o prověřování manžela Bradáčové přímo dozorovému žalobci. Martinec vzal tehdy tuto povinnost na sebe s tím, že bude informovat přímo Bradáčovou, na což ale neměl právo. Výsledkem bylo snížení Martincova platu o desetinu po dobu dvou měsíců, policista se ale odvolal a kázeňské řízení zatím neskončilo.

V zákulisí se ale už delší dobu mluví o tom, že na změny v útvaru tlačí právě Bradáčová, která s Komárkem našla společnou řeč. Na Martince ovšem mezi tím zacílila i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Měl totiž disponovat informacemi týkajícími se jeho dřívějšího prověřování policejním prezidiem, které údajně dále šířil. Nedávno si kvůli tomu podal žádost o odchod do civilu.