Střetnutí dvou extrémů: Klaus se obul do výzvy radikálních europozitivistů

Brusel – Výzva radikálně proevropských politiků Daniela Cohn-Bendita a Felixe Marquardta, „aby Francouzi, Němci a Řekové volili nikoli jako francouzští, němečtí či řečtí občané, ale jako občané Evropy,“ nečekala na odpověď z opačného myšlenkového tábora dlouho. Prvním, kdo se proti manifestu už na první pohled provokujícímu názvem „Mladí Evropané, sjednoťte se!“, byl bývalý český prezident a známý euroskeptik Václav Klaus. Podle Klause je toto heslo vědomou parafrází Marxova Komunistického manifestu s jeho výzvou „Proletáři všech zemí, spojte se!“ a také Cohn-Bendit svou výzvou míří k převzetí moci „evropským velkostátem“, který zlikviduje historické evropské státy a jejich demokratické zřízení.

„Střetly se tu dva extrémní názory,“ komentoval situaci zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska, podle něhož se ale proti Cohn-Benditovu manifestu postaví i další významní unijní politici, byť ne tak ostře jako Václav Klaus.

Celé prohlášení na webových stránkách Václava Klause

Svou anti-unijní výzvu nazval Václav Klaus „Demokraté v Evropě, vzbuďme se!“. Varuje v něm, že se hlavně „zelení radikálové“ snaží proměnit unii ve velkostát, který by ale zlikvidoval historické evropské země a spolu s nimi i demokracii.  

"Daniel Cohn-Bendit byl v 60. letech radikálně levicový marxistický, nebo možná spíše maoistický, studentský vůdce, který tehdy neměl daleko ani k podpoře terorismu. To je ale minulost a dnes je to demokratický politik, ať s jeho názory souhlasíme, nebo ne," zhodnotil Ondřej Houska.

Klaus reagoval na nedávný manifest poslance Evropského parlamentu za zelené Daniela Cohn-Bendita a Felixe Marquardta, spoluzakladatelů hnutí Europeans Now. Jejich prohlášení podle Klause evidentně odkazuje na Marxův Komunistický manifest.

  • „Hrůzy, které byly částečně i pomocí idejí tohoto manifestu ve světě vyvolány, desítky miliónů obětí sociálně-inženýrského komunistického projektu, jenž nakonec - po bohužel příliš dlouhé době - skončil až před necelým čtvrt stoletím krachem, se pokoušejí moderní levicoví, nejen rudí, ale nyní stále častěji zelení radikálové oživit na půdorysu Evropské unie,“ píše bývalý prezident.

Manifest, který má podle Housky být výzvou k voličům před volbami do evropského parlamentu, aby volili podle evropských, ne národních zájmů, tedy "aby Němci, Řekové, Češi nevolil jako Němci, Řekové, Češi, ale jako Evropané," nemůže být podle Klause brán na lehkou váhu také proto, že přichází v pro celou Evropu složité době ekonomické krize.

  • "Nepodceňujme je. Tento radikální francouzsko-německý politik, kdysi přezdívaný 'Rudý Danny', přichází se svým manifestem v době, kdy Evropská unie zápasí s dosud nejhlubší finanční, ekonomickou a politickou krizí," varoval Klaus. „Právě tento okamžik vyhodnotili vůdci hnutí Europeans Now jako ideální příležitost zopakovat starý Marxův recept k vytvoření nové Internacionály, k nástupu nedemokratických sil a k uchopení moci. Mění pouze slovník, podstata zůstává nezměněna,“ dodal.

Hájek, Hejma, Knížák, Bobošíková…Klausův manifest má své podporovatele

„Je evidentní, že je to utopická výzva, se kterou nemusí většina Evropanů souhlasit,“ myslí si Houska. Přesto se k výzvě bývalého prezidenta připojily některé významné osobnosti včetně těch zahraničních: britský europoslanec Nigel Farage, novinář a historik John Laughland a další signatáři ze Švýcarska, Itálie, Dánska nebo Francie. Z české kulturní a společenské scény se pod Klausův manifest podepsal bývalý šéf Národní galerie Milan Knížák, hudebník Ondřej Hejma, strahovský opat Michael Josef Pojezdný nebo třeba předsedkyně volebního bloku Hlavu vzhůru! Jana Bobošíková, Václava Klause podpořili také jeho blízcí spolupracovníci Jiří Weigl, Ladislav Jakl a Petr Hájek.

Rozhovor s Ondřejem Houskou (zdroj: ČT24)