Pro léčbu schizofrenie platí: Čím dřív, tím lépe

Praha – Poukázat na problémy, které trápí lidi trpící schizofrenií, i na organizace, které jim pomáhají, je cílem akce nazvané Bláznivý festival, která pro dnešek obsadila park na Karlově náměstí. Hlavním sdělením letošního ročníku ale je „Jsem jako ty,“ tedy to, že schizofrenici mohou, pokud jsou včas a správně léčeni, žít normální život. A také že nemoc, která je stále ještě vnímána jako určité stigma, může postihnout každého z nás…

Cílem festivalu je podpora osvěty a správné léčby schizofrenie. Pro tu je přitom klíčové včasná diagnóza a léčba, pokud jsou pacienti včas léčeni, mohou ve většině případů žít běžný život jako kdokoli jiný. „Současný systém inkluzivní přístup příliš nepodporuje,“ upozornil ředitel Psychiatrické léčebny Bohnice Martin Hollý na to, že psychiatrická léčba se začleňováním pacientů do společnosti příliš nepočítá.

Tuto funkci tak často nahrazují neziskové organizace, které pomáhají lidem se znovu začlenit do pracovního procesu, zřizují speciální tréninkové kavárny nebo třeba jen pomohou při jednání s úřady. „Sdružení je velké množství, ale bohužel se o nich moc neví. Proto jsme uspořádali tuto osvětovou akci,“ uvedla organizátorka festivalu Hana Brychtová.

Rozhovor s Hanou Brychtovou a Martinem Hollým (zdroj: ČT24)

V rámci Bláznivého festivalu se na náměstí objeví klauni, akrobati, tanečnice a hlavně sdružení a organizace, které se dlouhodobě věnují pomoci schizofrenikům a jinak duševně nemocným.

Nebát se jít k lékaři

Dalším velkým problémem pro léčbu schizofrenie je, že první příznaky se často projevují v období puberty a bývají tak přehlédnuty a rodiče je svádí na věk svých potomků. Nemoc, pro jejíž léčbu je včasná diagnóza zásadní, tak bývá až pár let neléčená. Rodiče by proto neměli přehlížet varovné příznaky jako změny chování, vážné poruchy spánku až úplné převrácení denního režimu, jasným příznakem je i, že postižený mluví sám se sebou.

  • „Takové to přiznání si v mladém věku, že trpím vážnou nemocí, která má punc toho, že je obtížné s ní žít, je složité,“ řekl Hollý, jehož vzkaz lidem trpícím příznaky choroby je ale jasný: Nebát se jít k lékaři.

V Česku se v roce 2011 léčilo s touto poruchou 50 tisíc lidí. Někteří schizofrenici se zcela vyléčí, až třetina z nich dokonce nemoc pocítí jen jednou v životě, u některých jde o chronický stav.

„Ten punc, který mají psychiatři, že z každého udělají blázna, to také není pravda,“ říká Hollý.

Příčiny schizofrenie nejsou dosud přesně známy. Schizofrenik vnímá mnohem více informací, než kolik potřebuje, a protože je nedokáže zpracovat, vytvoří si jeho mozek svoji vlastní, přijatelnou realitu. Mezi obecné projevy patří nestandardní myšlení, uzavření se do vlastního světa, změněné prožívání a zmatek v pocitech. Typickými schizofrenními příznaky jsou halucinace a bludy, nedostatek vůle a nemožnost prožívat radost.

"Neléčený schizofrenik nemá rozdvojenou osobnost, jak se mnozí stále ještě domnívají, mohou se však u něj objevovat bludy, halucinace a občas je pro něj obtížné rozlišit, co je skutečné a co ne."