Kmoníček: Češi jsou v Sýrii šikovnými vyjednavači

Praha - Česko by přiměl ke změně opatrného stanoviska k situaci v Sýrii jednoznačný výsledek mezinárodní inspekce OSN. Odpověď na to, kdo v srpnu v Sýrii zaútočil chemickými zbraněmi, ale vyšetřování OSN nepřinese, uvedl Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky, v Interview Daniely Drtinové. Podle Kmoníčka jsou naši vyjednavači Spojenými státy uznávaní. „Je to jemné kalibrování, kterému se říká diplomacie neboli česká šikovnost. Protože jsme šikovní, tak jsme to zrovna my, kdo sedí v Damašku za USA,“ dodal.

„My zatím pořád přesně nevíme, kdo zasáhl chemickými zbraněmi. Teprve ve chvíli, kdy OSN získá jednoznačnou zprávu expertů, se můžeme k situaci v Sýrii vyjádřit,“ uvedl Kmoníček. Podle něj však viníka OSN neoznačí. „Je jednoznačné, že někdo chemické zbraně použil, ale neví se kdo,“ dodal. Opatrný postoj v syrské záležitosti není podle Kmoníčka způsoben tím, že bychom americkým partnerům nevěřili. „Kdybychom americké straně nevěřili nebo ona nevěřila nám, tak bychom těžko právě my mohli USA v Damašku zastupovat,“ řekl.

Kmoníček: Vojenským útokem nedosáhneme úspěchu

Podle Kmoníčka je opatrný přístup na americké straně kvitován jako velmi šikovná česká diplomacie. „V Sýrii panuje zcela nepřehledná občanská válka, kde již neexistuje žádná dobrá alternativa kromě jediné, které se říká Ženeva 2. Dokud se všechny zúčastněné strany nesejdou u jednacího stolu v Ženevě, nedosáhne se výsledku, stejně jako vojenským útokem,“ myslí si Kmoníček. 

Kmoníček působil jako velvyslanec České republiky při OSN v době, kdy jednal prezident Bush o vpádu Spojených států do Iráku, který následně způsobil dlouhodobou destabilizaci regionu. Podle něj je však současná situace zcela jiná. „Situace v Sýrii je nesrovnatelně složitější než v Iráku. Tehdy byl navíc Irák relativně izolovanou entitou, která se řešila sama o sobě. Sýrie je naopak součástí mikrokosmu po arabském jaru, celý Blízký východ je v přerodu, kdy jedna společnost ovlivňuje jinou,“ uvedl Kmoníček.

Varianta, že by byla česká ambasáda v Sýrii uzavřena, ale zatím není podle ředitele zahraničního odboru aktuální. „Kdyby docházelo k ohrožení života zastupitelů v Damašku, tak bych ho zavřel, ale to jim teď nehrozí. Mít zastupitelský úřad v Damašku je ve prospěch České republiky. Zvyšuje to naši mediální, faktickou a strategickou hodnotu. Doufejme, že dojde k diplomatickému řešení a nikdy nebudeme muset odejít,“ řekl Kmoníček.

USA svého velvyslance odvolaly z Damašku v roce 2011. Do roku 2012 využívaly pro své zastoupení velvyslanectví Polska, které ale loni svou ambasádu podobně jako mnoho dalších evropských států uzavřelo. Česká republika své zastupitelství v Damašku stále má. Podle amerického ministerstva zahraničí na českém velvyslanectví funguje americká zájmová sekce, ale vyřizuje pouze velmi omezenou agendu. Nevydává například pasy ani víza. Mohou se na ni obracet Američané, kteří potřebují konzulární pomoc, a to jenom v pracovní době. Pro ostatní služby se musejí obracet na americká velvyslanectví v blízkých zemích - Jordánsku, Egyptě a Turecku.

Klausová a Remek zatím agremá nedostanou

Hynek Kmoníček se v Interview Daniely Drtinové vyjádřil i k situaci českých velvyslanců. Livii Klausovou a Vladimíra Remka zatím země, kde mají zastupovat Českou republiku, neschválily. Agremá ze Slovenska a Ruska zřejmě nedorazí ani během tohoto týdne, uvedl Kmoníček, aniž by přímo Klausovou a Remka jmenoval. Hradní ředitel zahraničního odboru taky dodal, že země často agremá udělí po stejné době jako předtím Česká republika jejich diplomatům.

„Zatím u všech velvyslanců, u kterých bylo požádáno agremá, je to zcela bezproblémové. Někteří už ho v průběhu tohoto týdne dostanou do fáze, že pan prezident bude schopen podepisovat jejich pověřovací listiny. Ti dva jediní, kteří média zajímají, mezi nimi zcela jistě nebudou. (…) Předpokladem je, že všichni dostanou agremá. Ti nejméně mediálně zajímaví ho dostanou nejdříve,“ uzavřel Kmoníček.