Lékaři můžou používat papírové neschopenky ještě dva roky

Praha - Lékaři budou moci vypisovat tradiční papírové neschopenky až do roku 2016. Původně měla tato možnost skončit s 1. lednem 2014. Předseda České lékařské komory Milan Kubek se na prodloužení přechodné doby dohodl s ministrem práce a sociálních věcí Františkem Koníčkem. S variantou, že by elektronické neschopenky byly ze zákona nepovinné, ale Kubek na ministerstvu nepochodil.

Koníček po jednání řekl, že by měli lékaři čas efektivně využít a na elektronickou komunikaci se připravit. „Musí už přijít doba třetího tisíciletí s elektronickou komunikací,“ dodal. Nemocenskou vyřizuje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Podle mluvčí ministerstva Štěpánky Filipové se tento úřad bude v přechodném období snažit lékaře přesvědčit, že systém je efektivní a usnadní jim práci. „Uvidíme, kolik lékařů se díky nějakým, třeba i motivačním programům, zapojí,“ podotkl Kubek.

Kubek minulý týden prohlásil, že lékaře na změnu nikdo předem neupozornil, a většina z nich na ni proto není připravená. V současné době je do systému přihlášeno asi 200 lékařů, aktivně ho ale údajně používají jen jednotlivci. Změna se přitom týká 35 000 doktorů. Lékařská komora proto měla v záloze výzvu lékařům, aby elektronické neschopenky ignorovali. Lidé by tak nedostali nemocenskou.

„Je třeba si uvědomit, že průměrný věk praktických lékařů se pohybuje okolo 55 let. Dvacet procent lékařů je starších 60 let. Pouze 60 procent soukromých lékařů má počítač a adekvátní připojení na internet. Kolegové pochopitelně nemají ani elektronické podpisy nebo datové schránky. Na nás to všechno dělá dojem, že zde šlo jen o to, utratit státní peníze. Každému už je jedno, zda bude systém fungovat,“ řekl Kubek minulý týden České televizi.

Elektronické neschopenky tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod