První práce, první byt, zaměřila se ODS na mladé

Praha – ODS zahájila svou kampaň. Chce jí dát najevo, že je konzervativní stranou, která nemění zásady, ale umí změnit styl komunikace. Svůj program chtějí občanští demokraté představit očima svého voliče a jeho životního příběhu. Jako první téma tak zvolili podporu rodiny a mladých lidí, kteří si hledají první práci a pořizují si svůj první byt. Zbytek programu bude ODS zveřejňovat postupně.

„Díváme se na svět očima občana a prožíváme s ním jeho životní příběh,“ popsala Miroslava Němcová, která je hlavním volebním lídrem ODS. Strana se tak zaměřuje na lidem blízká témata od rodiny, přes školství až po podmínky pro práci, včetně daní a toho, co člověku za ně stát poskytne, a nevynechává ani sociální i zdravotní systém.

Téma první: První práce, první byt

Prvním tématem, na které se občanští demorkaté zaměří, je podpora mladých lidí, kteří dnes po absolvování školy jen těžko hledají práci. „Aby stát vyhecoval mladé lidi k aktivitě, k odpovědnosti k sobě samým a k přemýšlení nad základem domu, který chtějí svým životním příběhem vystavět,“ vysvětlila Němcová.

Podle Martina Kuby nepřináší vysoká nezaměstnanost mladých, která je problémem nejen České republiky, ale celé Evropy, nejen zátěž pro státní kasu, ale také zpomalení nástupu celé jedné generace do života. ODS proto podle něj usiluje o co nejrychlejší zapojení mladých do trhu práce, odmítá ale umělou tvorbu pracovních míst.

První podnikání bez daně z příjmu, pro firmy o 80 % nižší sociální odvody

ODS chce proto odpustit placení daně z příjmu mladým, kteří do tří měsíců po skončení školy začnou podnikat. „Je to popud pro mladé lidi, kteří mají nějaký životní sen a chtějí se na trh práce zapojit jako podnikatelé,“ uvedl Kuba. Podporu nabízí ODS i firmám, které vytvoří pracovní místa pro absolventy. Absolventská pracovní místa plánuje zvýhodnit tím, že u nich sníží sociální odvody o 80 procent.

Aby měli mladí lepší přístup k vlastnímu bydlení, plánuje ODS odpustit daň z převodu nemovitosti každému člověku mladšímu třiceti let, který si kupuje svou první nemovitost, jejíž cena navíc nesmí přesáhnout 3 miliony. Třeba při nákupu bytu za dva miliony tak lidé ušetří 80 000 korun, které by podle Kuby mohli použít třeba na zařízení domácnosti. Toto opatření navíc podle Kuby pomůže rozhýbat trh nemovitostí i domácí spotřeby.

Politolog Kamil Švec:

„Část volebních témat ODS přebrala TOP 09, občanští demokraté si tak musí hledat témata nová zaměřená na nové voliče,“ zhodnotil program politolog Kamil Švec z FSV UK. Rozdíly mezi těmito dvěma stranami nejsou podle něj příliš velké, zatímco TOP 09 ale míří spíše na podnikatele, ODS se podle něj rozhodla jednoznačně zaměřit na střední třídu.

Donedávna vládní strana si je podle svého úřadujícího předsedy vědoma chyb i pozitiv posledních let a do kampaně jde s pokorou i sebevědomím. „To sebevědomí opírám o to, že občanští demokraté jsou jedinou autentickou pravicovou stranou, která na české politické scéně působí už 22 let,“ uvedl Kuba, podle něhož bude ODS nadále hájit právo jednotlivce a občanské svobody, prosazovat ochranu soukromého vlastnictví a právní stát, ale také sociální politiku.

Jak dopadne souboj ODS s TOP 09?

Aby občanští demokraté obhájili pozici nejsilnější pravicové strany, na níž v letošních volbách podle průzkumů aspiruje TOP 09, musí podle Kuby především hájit ideály střední třídy a zároveň také zlepšit komunikaci s voliči a novináři a dát najevo, že jsou otevřenou stranou. Dosáhnout toho ODS chce i za pomoci nejnovějších komunikačních trendů.

Už dříve se Kuba nechal slyšet, že říjnové volby jsou pro ODS soubojem o pravici. ODS chce podle něj dát kampaní najevo, že se nehodlá přetahovat s jinými subjekty v tomto spektru. Podle nedávného průzkumu společnosti TNS Aisa pro Českou televizi by ODS ale skončila na čtvrtém místě až za TOP 09. Pro občanské demokraty by nyní hlasovalo 9,5 procenta lidí, TOP 09 pak 13 procent.

Sociální sítě i jednoduché billboardy

ODS se chystá více propagovat na internetu a sociálních sítích. V ulicích už jsou vidět i její billboardy s nápisem Volím pravici s odkazem na účet ODS na Twitteru. „Chceme dát jasně najevo, že jsme stranou konzervativní, která nemění své ideové principy, ale která se dokáže přizpůsobit v moderních trendech v komunikaci,“ vysvětlil Kuba.

Na Twitteru jsou aktivní jak Kuba, tak třeba i Němcová. Právě jednoduchý modrý billboard, na kterém chybí jakákoliv značka občanských demokratů, vzbudil ohlas u marketérů. „Kampaň ODS mě zaujala na první pohled. Dala na rady expertů. V danou chvíli neměla ani jinou možnost, neměla tváře, jako mají ostatní, nemá jasno o lídrovi,“ naznačil pozadí vzniku billboardu redaktor MarketingSalesMedia Bohuslav Bohuněk.

Boj o hlasy voličů odstartovaly i další politické strany

Už v sobotu zahájili kampaň sociální demokraté, kteří na svých billboardech slibují prosadit „dobře fungující stát“, zatím se ale spíš potýkají se stížnostmi některých svých členů na způsob sestavení jednotlivých krajských kandidátek. Řada stran plánuje kontaktní kampaň, třeba hnutí ANO, Svobodní, nebo TOP 09, která bude chtít znovu vsadit na Karla Schwarzenberga. Na sociální sítě ale vsadí další strany – lidovci a zelení je chtějí zkombinovat s kontaktní kampaní. Oficiální stránku na Facebooku spustili také komunisté, kteří se jinak v kampani drží svých osvědčených témat, navíc svým voličům slibují po volbách přepsat církevní restituce.

Debaty vyvolala kontroverzní kampaň SPOZ, která má na billboardu známku s portrétem Miloše Zemana. „Podle mě toto fungovat nebude. Kromě Zemana nemají jasného lídra. Obecně platí, že když politik není součástí strany, není taková potřeba ji volit,“ myslí si redaktor MarketingSalesMedia Bohuslav Bohuněk. Národní socialisté Jiřího Paroubka se chtějí ve své kampani soustředit na boj proti nezaměstnanosti a korupci. Strana jde do voleb s heslem „Střízlivě, jednotně, profesionálně“. Až ve druhé polovině září odstartuje kampaň hnutí Jany Bobošíkové i uskupení Úsvit kolem Tomia Okamury.

Předčasné volby proběhnou v pátek 25. a v sobotu 26. října. Termín vyhlásil prezident Miloš Zeman poté, co na konci srpna podepsal rozpuštění Poslanecké sněmovny.