Zemana čekala v Pardubicích pře se studenty a kritika od TOP 09

Pardubice – Prezident Miloš Zeman dnes zahájil třídenní návštěvu Pardubického kraje. Setkal se s pardubickými zastupiteli i studenty zdejšího gymnázia, kteří ho podrobili palbě ostrých otázek a kritizovali jeho postoj k ústavním zvyklostem. Nelibě na Zemanovu návštěvu regionu reagovali také krajští radní za TOP 09, podle kterých prezident svým předvolebním výjezdem z Prahy pomáhá Straně práv občanů (SPOZ).

Třídenní návštěvu Pardubického kraje prezident Miloš Zeman zahájil exkurzí v továrně na výbušniny Explosia, na Penštýnském náměstí se setkal s občany a v podvečer jednal s hejtmanem Martinem Netolickým a s krajskými zastupiteli.

Za svůj příjezd na Pardubicko si prezident také vysloužil kritiku od radních za TOP 09, podle kterých jsou motivací Zemanovy cesty předčasné volby, respektive posílení Strany práv občanů – ZEMANOVCI. „Návštěvu regionu před parlamentními volbami považuji za politickou propagaci SPOZ,“ prohlásil pardubický radní Jan Němec (TOP 09). Stejné výhrady měli již před čtrnácti dny lidovečtí zastupitelé na Zlínsku.

Hradní kancléř Vratislav Mynář, který za SPOZ právě ve Zlínském kraji kandiduje do sněmovny, je ale tehdy odmítl a stejně hovořil i dnes: „Můžu říct, jsem tady na pracovní návštěvě s panem prezidentem, což je moje povinnost, a vzhledem k funkci kancléře se takových akcí rád zúčastním. Je to důkazem toho, že předvolební kampaň začala a Topka se, tak jako každý, snaží využít jakékoli příležitosti k tomu, aby se zviditelnila.“

Aréna na gymnáziu: Ústavní zvyklosti a drahé pódium

V podvečer se prezident zúčastnil i diskuse se studenty gymnázia Dašická. Server iDnes.cz dnes uvedl, že vedení školy studenty žádalo, aby prezidentovi nepokládali provokativní otázky. Ředitel školy to na začátku besedy odmítl. Zeman následně studenty k provokativním otázkám přímo vyzval. Ti mu je také (oproti vstřícným otázkám krajských zastupitelů) skutečně kladli. Padl mj. dotaz, zda neexistuje shoda mezi tvrzením „Nalijeme nové víno do starých měchů“, které použil v souvislosti s ústavou Klement Gottwald v roce 1948, a tvrzením „Ústavní zásady jsou idiotské“, které údajně pronesl Zeman.

„Překvapilo mne, že svoji otázku čtete, ale jistě to není tím, že by vám ji někdo připravil,“ opáčil Zeman. Tvrdil, že ústavní zvyklosti nikdy za idiotské neoznačil. Podle Zemana jde o výmysl novinářů. Přesný citát podle něj zní: „Pojem ústavní zvyklosti je idiotský“, v čemž vidí rozdíl.

Kritika studentů směřovala k Zemanovu setkání s občany, někteří gymnazisté kroutili hlavami nad tím, že město Pardubice muselo kvůli návštěvě prezidenta utrácet za stavbu pódia na náměstí, když mohl promluvit například v divadle. Zeman řekl, že pódium postavilo ze své vůle hejtmanství s magistrátem. Prý o ně nežádal. Dodal ale, že bez pódia by ho lidé nemohli vidět a slyšet.

„Na této škole převládá negativní postoj vůči politice pana prezidenta, nicméně jsme se dohodli, že nebudeme provokovat,“ řekla předsedkyně studentské rady Klára Scholleová.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Během třídenní návštěvy Pardubického kraje prezident Miloš Zeman navštíví tři okresy a šest měst a obcí. Prezident do pátku navštíví vedle Pardubic i Českou Třebovou, obce Přívrat a Dolní Libchavy na Orlickoústecku, Ústí nad Orlicí a Moravskou Třebovou na Svitavsku.

Kromě setkání se zástupci radnic a veřejností se program zaměřuje zvláště na velké firmy a problematiku zdravotnictví, hejtmanství naplánovalo prezidentovi diskusi s řediteli pěti krajských nemocnic. V České Třebové si prohlédne společnost CZ Loko, která modernizuje a vyrábí lokomotivy, v Dolních Libchavách výrobce autobusů SOR.