Budeme mít gripeny dalších 14 let? Rozhodnutí bude na nové vládě

Praha - Česká republika si možná bude pronajímat letouny Jas-39 Gripen dalších 14 let. Počítá s tím návrh smlouvy mezi ČR a Švédskem, který na vládě představil ministr obrany v demisi Vlastimil Picek. Nájem by podle něj byl oproti předchozímu kontraktu levnější o třetinu. Aktuální nabídka švédské strany platí do konce října. Současná vláda v demisi by proto měla připravit konečný text dohody a zajistit, aby výhodná cena platila i po říjnu. Smlouvu by pak definitivně stvrdil až kabinet vzešlý z podzimních voleb.

Kontrakt bude koncipován na 12 let s dvouletou opcí. „Máme předběžně domluvenou fixní cenu za pronájem na 12 let, oproti současnému kontraktu se sleva blíží k 32 procentům,“  řekl Picek na brífinku. Po uplynutí 12 let se může Česká republika rozhodnout, zda nájem ukončí, nebo v něm bude nadále pokračovat.

Gripeny budou také postupně modernizovány, aby splňovaly normy NATO a bylo je možné použít nejen proti vzdušným, ale i pozemním cílům. Čeští piloti se například nemohli zapojit do kontroly vzdušného prostoru nad Libyí, protože systémy gripenů neumožňovaly propojení se systémy dalších zemí. Ministr zároveň vyvracel obavy, že by letouny po 14 letech už mohly být zastaralé: „Naopak, v roce 2029 se letoun bude nacházet teprve uprostřed svého životního cyklu.“ 

Piloti jsou s gripeny spokojení

Picek už dříve uvedl, že by na základně v Čáslavi mělo zůstat všech 14 letounů jako dosud. Podle informací České televize by stát měl za pronájem letounů dát něco přes 14 miliard. V roce 2004 vláda za desetiletý pronájem stejného počtu strojů, byť byly tehdy nové, zaplatila 19,6 miliardy. 

Čeští vojenští piloti jsou s gripeny spokojení. Takzvaná tygří letka s nimi před několika lety vyhrála i soutěž podobně zaměřených jednotek v rámci Severoatlantické aliance. Armádní experti se navíc shodují, že pořízení zcela jiných strojů by obranu donutilo k dalším investicím do infrastruktury, která je nyní přizpůsobena švédským gripenům.