Na Letné se opět běželo pro Paraple

Praha – Pražská Letná zažila další ročník Běhu pro Paraple. Tradiční charitativní akce pomáhá hlavně vozíčkářům. Od roku 2000, kdy se běželo poprvé, se podařilo vybrat zhruba asi šest milionů korun. Podle odhadů je v Česku na invalidní vozík upoutáno přes třicet tisíc lidí. Každý rok se kvůli úrazu nebo nemoci jejich řady rozrostou o zhruba tři sta lidí.

Původně se mělo běžet už v červnu, organizátoři ale běh kvůli povodním odložili. Jako obvykle byl hlavním programem závod dvojic v běhu na sto metrů. Dospělí běžci museli zaplatit startovné tři sta korun, za to dostali triko s originálním designem. Děti do 12 let platily padesát korun a obdržely placku se symbolem běhu. Do závodu se tradičně zapojují i firmy či média.

Obecně prospěšná společnost Centrum Paraple pomáhá lidem ochrnutým po poškození míchy vyrovnat se s novou situací, zlepšit fyzický a psychický stav, dosáhnout větší soběstačnosti, vrátit se k rodině, do školy i do zaměstnání. Pomoc poskytuje nejen po úrazu, ale i v dalším životě. S Parapletem je neodmyslitelně spjat Zdeněk Svěrák, který stál u jeho zrodu - v roce 1994 otevíral první pronajaté prostory pro vozíčkáře spolu s Olgou Havlovou - a dlouhodobě ho podporuje.

Na roční provoz centra je potřeba zhruba třicet milionů korun. Získat potřebné peníze pomáhají právě Běhy pro Paraple nebo Dobročinná akademie - charitativní koncert moderovaný Zdeňkem Svěrákem, který vysílá Česká televize, nebo je možné si ho naladit na vlnách Českého rozhlasu. 

Centru Paraple je možné přispět dárcovskou textovou zprávou ve tvaru DMS PARAPLE na číslo 87777, která stojí 30 korun. Pokud se odešle text DMS ROK PARAPLE, bude dárce tuto sumu posílat pravidelně každý měsíc po celý rok.

Na Letné se opět běželo pro Paraple (zdroj: ČT24)
Vydáno pod