Bursík ve sněmovně svůj LES zatím nevysadí, předčasné volby vzdal

Praha – Bývalý předseda zelených Martin Bursík a jeho Liberálně ekologická strana (LES) se předčasných voleb nakonec nezúčastní. LES své rozhodnutí vysvětluje tím, že by nestihla dostatečně připravit kampaň tak, aby měla zajištěný vstup do Poslanecké sněmovny, a nechce proto rozmělňovat hlasy voličů pravého středu.

Podle zástupce Bursíkovy strany Matěje Hollana LES nepodpoří žádné jiné politické uskupení, které ve sněmovních volbách kandiduje. LES se plánuje účastnit některých dalších voleb, například do Senátu či Evropského parlamentu.

Stranu, kterou teprve nedávno ministerstvo vnitra zaregistrovalo, podpořily mnohé osobnosti, mimo jiné režisérka Olga Sommerová či ekonom Jan Švejnar. Mezi dalšími podporovateli byla herečka Eva Holubová, socioložka Jiřina Šiklová, výtvarník Kurt Gebauer, spisovatel Ivan Klíma a zpěvačka Marta Kubišová.

LES se následně pokoušela dohodnout na spolupráci s lidovci, ti to ale odmítli. Podle zástupců zelené strany se nepodařilo překonat programové rozpory. „Naší ambicí je vybudovat silnou, stabilní, liberálně a ekologicky orientovanou stranu a ve volbách uspět. V těchto 'příliš předčasných' volbách hrozí, že bychom byli jedněmi z těch, kteří přispějí k rozmělnění hlasů voličů pravého středu, a to si s ohledem na zájmy země nepřejeme,“ uvedli zástupci LES.

Změny v kandidátkách u zelených a ANO

Strana zelených vyměnila v Plzeňském kraji lídra kandidátky pro předčasné parlamentní volby. Krajská organizace původně navrhovala nestraníka, bývalého senátora Richarda Sequense. To se ale kvůli jeho některým dřívějším názorům nelíbilo části členů a víkendová republiková rada strany kandidátku neschválila. Na první místo kandidátky, kterou ještě musí potvrdit republiková rada, tak postoupila dosud druhá v pořadí starostka Kladrub na Tachovsku Svatava Štěrbová, druhý je divadelník a vysokoškolský pedagog Roman Černík.

Někdejší sportovní komentátor Václav Tittelbach pak nepovede hnutí ANO ve Zlínském kraji do předčasných sněmovních voleb. Ze zdravotních důvodů odstoupil z čela kandidátky. Kdo ho na tomto místě nahradí, se zatím neví.

Politické strany představují svoje programy (zdroj: ČT24)