Falešný Zrzavý. Policie zatkla padělatele obrazů

Praha - Policisté zatkli dva muže z Prahy podezřelé z padělání obrazů. Už začátkem června zadrželi prodejce pláten i grafiky. Na trh s uměním dodali 56 falešných obrazů s podpisy autorů především české moderny. Stejné množství měli ještě připravené doma.

Hradecká krajská policie v pondělí zatkla dva muže z Prahy podezřelé z padělání desítek obrazů českých malířů dvacátého století. Padělky muži prodávali. V případě odsouzení mužům hrozí až osm let vězení. Na oba muže vyšetřovatel navrhl uvalit vazbu.

Muži ve věku 52 a 56 let byli údajně hlavními aktéry organizované skupiny, kterou se kriminalistům podařilo rozbít letos v červnu, kdy policie zatkla ženu z Ostravska a muže a ženu z Brna. Policie je obvinila z podvodu. Skupině se údajně podařilo prodat 56 obrazů za 1,05 milionu korun. Dalších 56 obrazů za 1,23 milionu korun se skupina prodat pokusila.

Starší z mužů zatčených v pondělí podle policie nejméně tři roky vymýšlel kolekce napodobenin výtvarných děl k prodeji. Také obstarával vzory k jejich vyhotovení, sám se na jejich tvorbě podílel, zejména v oblasti grafických prací a signatur. V konečné fázi zprostředkovával odbyt padělků.

Zatkli padělatele (zdroj: ČT24)

Mladší z mužů dělal napodobeniny děl význačných českých malířů dvacátého století. Také vymýšlel nové obrazy ve stylu tvorby těchto malířů, které však skuteční malíři nikdy nevytvořili. Padělatelé se zaměřili na díla Jana Zrzavého, Josefa Čapka, Františka Tichého, Josefa Šímy, Vladimíra Komárka, Josefa Lady nebo Kamila Lhotáka.

  • „Já nemaluju. To jsou obrazy, jaké má v bytě každý. Sbírám všechno celý život. Jediné, co mám možná falešné, jsou džíny,“ brání se jeden z obviněných.

„Česká moderna je na aukcích frekventovaná a dobře placená,“ říká k výběru soudní znalec Jiří Kačer. Při domovních prohlídkách u zatčených kriminalisté zajistili více než 100 obrazů, které budou nyní zaslány ke znaleckému zkoumání, zda se jedná o falzifikáty.

U staršího z mužů kriminalisté našli ve vestavěném trezoru ilegálně držený revolver, pistoli a téměř 200 kusů střeliva. Muže tak čeká rozšíření obvinění o nedovolené ozbrojování, uvedla policie. Experti budou zkoumat, zda zbraně nebyly použité k trestné činnosti.