Fischer odvolal náměstka, prý má falešný diplom

Praha - Ministr financí Jan Fischer odvolal svého náměstka Lubomíra Tomana. Toman totiž nedoložil získání vysokoškolského diplomu, od Fischera dostal čas na nápravu. Podle televize Nova Toman svou erudici prokazoval falešným diplomem Ekonomické univerzity v Bratislavě.

„Protože náměstek Toman prohlášení Ekonomické univerzity v Bratislavě doposud nevyvrátil ani neuvedl na pravou míru, rozhodl jsem se ho odvolat,“ sdělil Fischer. „Jeho setrvání ve funkci by bylo v této situaci pro mě morálně a osobně neslučitelné,“ doplnil.

Podle Novy je Tomanův diplom z bratislavské univerzity falešný. Náměstek to popřel, ale jak diplom získal, nevysvětlil. Zaměstnancem ministerstva zatím zůstává; úřad oznámil, že má své studium a získání diplomu věrohodně doložit do pondělí 16. září. „Pevně věřím, že se tak stane,“ řekl Fischer.

Třiačtyřicetiletý Lubomír Toman měl jako náměstek na ministerstvu na starosti oblast hospodaření s majetkem státu a informatiky. Do vysoké státní funkce jej v polovině letošního července jmenoval ministr Fischer. Ministerstvo tehdy Tomana označilo za nepolitického odborníka s mnohaletými zkušenostmi, který pracoval na manažerských pozicích ve významných mezinárodních společnostech. Před nástupem na ministerstvo Toman podle svého životopisu na webu úřadu pracoval například jako výkonný manažer IBM Czech Republic.