Šlouf do čela kandidátky Zemanovců nejspíš neprošel

Praha - Kontroverzní lobbista Miroslav Šlouf, který byl navržen lídrem SPOZ do předčasných voleb, podle vlastních slov do čela kandidátky Zemanovců „neprošel“. Bývalého šéfa poradců tehdejšího premiéra, dnes prezidenta Miloše Zemana, navrhla do čela pražské kandidátky v tajné volbě krajská stranická organizace. Šlouf se stáhl do ústraní na začátku letoška po zvolení Zemana prezidentem, je přitom považován za jednoho z hlavních strůjců Zemanova volebního úspěchu. Zeman nedávno uvedl, že Šlouf v jeho volebním týmu skončil, protože si vymýšlel.

Předsednictvo Strany práv občanů - ZEMANOVCI dnes večer schválilo kandidátní listiny strany s drobnými změnami. Členové předsednictva chtějí podobu kandidátek zveřejnit na páteční tiskové konferenci.

Při odchodu z večerního jednání někteří členové vedení SPOZ naznačili, že Šlouf jako lídr „neprošel“. „Také jsem to slyšel,“ komentoval to Šlouf. Dodal ale, že na jednání nebyl pozván a informace z předsednictva má pouze zprostředkované a nepotvrzené. Nyní se chce s kolegy, kteří ho zvolili, poradit o dalším postupu. „Nejsme ovce, které se nechají ovládat někým, koho ani neznáme,“ poznamenal Šouf.

Mezi Zemanovci má Šlouf mnoho odpůrců, kteří tvrdí, že se do čela kandidátky postavil natruc prezidentovi, což ale popřel Šlouf i Zeman. „Ale ne. Jak bych mu mohl dělat něco navzdory, když se mnou od března nemluvil,“ komentoval Šlouf.

„Z mé strany rozhodně nešlo o žádnou PR akci. Byl jsem zvolen v tajných volbách v řádném hlasování,“ řekl Šlouf pro iDnes.cz.

Místopředseda krajského výboru Vladimír Hönig, který by měl na pražské kandidátce figurovat jako dvojka, pro ČT řekl, že se kolem Miroslava Šloufa vytvořila „jakási mediální bublina v jeho neprospěch“, je ale prý pouze účelově vytvořená. Podle Šloufova vyjádření vzešel návrh na jeho kandidaturu až během krajské konference po odmítnutí nominace jiných dvou kandidátů. Přijal ji kvůli tomu, že strana již musela o vedení kandidátních listin rozhodnout.

Pražany by chtěl Šlouf oslovit především důrazem na komunální témata a kontaktní kampaní. Nepočítá, že by jej v kampani podpořil Zeman. „V parlamentních volbách může být podpora prezidenta spíš na závadu,“ poznamenal. Šlouf se neobává, že by svou kandidaturou snížil SPOZ preference. „Nezaznamenal jsem, že by se na mě mračili,“ řekl s tím, že se s voliči stýká denně například v MHD.

Šlouf byl počátkem roku 2008 jedním ze zakladatelů sdružení Přátelé Miloše Zemana, které si stanovilo za cíl vrátit expremiéra do politického života. Sdružení se nakonec přetvořilo ve SPOZ, která v minulých sněmovních volbách získala téměř pět procent hlasů. Šlouf o vstup do Parlamentu usiloval již předtím, v roce 2000 neúspěšně kandidoval na Chrudimsku do Senátu. 

Proti Šloufovi by v Praze nastoupili v Praze ve volbách jako lídři kandidátek stát předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová nebo za ČSSD šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. TOP 09 a KDU-ČSL zároveň jako jedny z posledních stran, které mají podle některých průzkumů šanci dostat se do sněmovny, dnes představí svůj program.

Kandidátku komunistů vede šéfka pražské stranické organizace Marta Semelová, lidovců bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman. Volebním lídrem hnutí ANO 2011 je v metropoli jeho šéf Andrej Babiš a zelených předseda strany Ondřej Liška.

Předsednictvo zemanovců na dnešním zasedání jednalo o podobách kandidátních listin, které vzešly z krajských konferencí strany. Mezi nejznámější kandidáty na listinách patří ministři současné úřednické vlády v demisi. V Jihomoravském kraji se měl vůdcem kandidátky stát ministr pro místní rozvoj František Lukl.

Z úřednické vlády Jiřího Rusnoka, kterou jmenoval prezident Zeman bez souhlasu parlamentních stran, souhlasili s kandidaturou za zemanovce také ministr práce František Koníček a ministr vnitra Martin Pecina. Koníček chce usilovat o zvolení ve Středočeském kraji, Pecina v Moravskoslezském.