Britové možná odposlouchávají i hovory z Česka

Praha - Americké a britské tajné služby, kterým se údajně podařilo prolomit šifrování e-mailů, bankovních transakcí a telefonických hovorů, pravděpodobně sledují i českou komunikaci. Informoval o tom server Česká pozice, podle kterého se tajné služby „napíchly“ mimo jiné na transatlantický optický kabel TAT-14, přes který běží významná část datové komunikace mezi USA a Evropou. K provozovatelům kabelu patří mimo jiné Deutsche Telekom, Slovak Telekom a také u nás působící společnosti Telefónica a Vodafone. Dle českých expertů je proto velmi pravděpodobné, že Britové mají přístup k naší komunikaci směřující do zámoří.

Britové zřejmě mohli odposlouchávat telefonáty, číst e-maily a sms zprávy anebo sledovat, které webové stránky Evropané navštěvují. „Pokud někdo odposlouchává TAT-14, tak zajisté odposlouchává i českou komunikaci, to stoprocentně ano. Koneckonců se jedná o kabel vlastněný evropskými operátory, a není tedy důvod ho nevyužívat,“ cituje Česká pozice Davida Čermáka ze společnosti Pro-Zeta, jež se zabývá vývojem a provozem technologie i softwaru v oblasti síťových služeb. Podobného názoru je rovněž výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip, podle kterého je „pravděpodobnost, že by český traffic přes tyto kabely nešel, velmi mizivá“.

Dle německého listu Süddeutsche Zeitung, který se díky Snowdenovi dostal k potřebným dokumentům, mělo slídění umožnit britským tajným službám hned několik mezinárodně působících telekomunikačních společností, které jim poskytly přístup ke čtrnácti optickým kabelům. Nejedná se tedy pouze o zmíněný TAT-14. Britové mají zřejmě přístup i k dalším kabelům.

Kódovací programy se zadními dvířky

Podobnou informaci přinesl i list The Guardian s odvoláním na zveřejněné dokumenty. Ten napsal, že zmíněné dvě špionážní agentury měly „utajené partnerství“ s technologickými společnostmi a poskytovateli internetového připojení, což jim umožnilo vsunout „tajná zranitelná místa - známá jako backdoors nebo trapdoors (zadní nebo sklápěcí dvířka) - do komerčních kódovacích programů“. 

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

Zatímco ve zbytku Evropy tyto informace plní titulní stránky novin a politici se k nim vyjadřují, u nás zveřejnění informací proběhlo téměř bez povšimnutí. Mluvčí Telefóniky Czech Republic Hany Farghali uvedl, že tuzemská dcera bohužel není v současné chvíli schopna poskytnout informace o tom, zda mohlo dojít ke sledování dat či případným odposlechům. „Obecně můžeme komentovat jen situaci v České republice, kde veškeré poskytování dat oprávněným osobám probíhá v souladu se zákonem – tedy pokud například policie žádá v rámci vyšetřování o odposlech, musí o oprávněnosti tohoto kroku rozhodnout soudce,“ napsal serveru Česká pozice. Podobně reagoal i Vodafone. „Otázky týkající se národní bezpečnosti jsou záležitostí vlád, nikoli telekomunikačních operátorů,“ míní mluvčí společnosti Markéta Kuklová.

Na existenci globálního špionážního programu NSA, jehož cílem bylo sledovat obrovské objemy elektronické pošty a telefonních hovorů, upozornil bývalý bezpečnostní technik Edward Snowden. Ten se od června před americkou spravedlností skrývá v Rusku. Stanout před americkým soudem nehodlá, v případě odsouzení by mu hrozilo 30 let vězení.

Snowdenovy informace vyvolaly silnou vlnu protestů a tlak na americkou vládu, aby od rozsáhlého špehování upustila. Prezident Barack Obama nedávno oznámil, že hodlá posílit transparentnost činnosti bezpečnostních složek a podrobit analýze výzvědné a monitorovací technologie amerických špionážních organizací.