Za dvojnásobnou vraždu kvůli nepořádku v bytě padlo doživotí

Praha - Městský soud v Praze vynesl doživotní verdikt nad pětadvacetiletým Zbyňkem Prokopem za vraždu mladého páru v městské části Krč. Podle rozsudku se brutálního činu muž dopustil kvůli nepořádku v bytě, názor znalců ho shledává těžko zařaditelným zpět do společnosti. Verdikt je nepravomocný, lze proti němu podat ještě odvolání k vrchnímu soudu.

K vraždám se pětadvacetiletý Prokop přiznal, konflikt se spolubydlícími podle jeho slov vyprovokovala hádka kvůli uklízení. Devatenáctiletého mladíka nejdříve bodl značnou silou kuchyňským nožem hluboko do břicha, čímž mu způsobil vážná zranění a rozsáhlé vnitřní krvácení. Stejně starou dívku pak svázal a uškrtil.

Z bytu poté podle rozsudku odcizil mobilní telefony, notebooky, mp3 přehrávače, peněženky a platební karty, ze kterých později vybíral peníze. Policie jej po několika dnech zadržela ve Zlínském kraji.

Doživotní trest Prokopovi navrhla státní zástupkyně, která označila způsob vraždy za obzvlášť trýznivý. Útok na mladíka byl podle ní naprosto nesmyslný, vraždou dívky se pak v jejím pohledu Prokop chladnokrevně zbavil svědka.

Soudní znalci z oboru psychologie a psychiatrie o Prokopovi řekli, že je citově lhostejný vůči jiným lidem a lítost cítí pouze vůči sobě. Trpí poruchou osobnosti, která se nedá léčit, a výhled na společenskou nápravu je mizivý. Také prý hrozí velké nebezpečí, že své jednání bude opakovat.

Přehled doživotních trestů udělených v posledních letech:

  • 22. března 2010 - Za vraždu ukrajinské prostitutky v centru Prahy a pokus o usmrcení dalších dvou lidí poslal pražský městský soud Uzbeka Sohibeka Juldašbajeva na doživotí.
  • 21. dubna 2010 – Doživotí dostal Roman Fidler, který v září 2009 v Praze-Vysočanech ubodal svého spolubydlícího a poté mu usekl hlavu.
  • 1. prosince 2010 - Za vraždu dvou žen uložil českobudějovický krajský soud souhrnný doživotní trest Jaroslavu Steinbauerovi. První oběť zabil Steinbauer v lednu 2003 v českobudějovickém lesoparku Stromovka. V roce 2004 zavraždil ještě šestnáctiletou studentku.
  • 7. června 2011 - Soud uložil doživotí recidivistovi Luboši Mikovi, v roce 2009 v Kunraticích zastřelil sedmdesátiletého taxikáře, a o pár dní později se pokusil zabít dvě ženy.
  • 10. srpna 2011 - Doživotní trest soud vynesl nad recidivistou Alešem Kalejou za vraždu majitele bazaru v Domažlicích z listopadu 2010. Pod vlivem drog srazil muže na zem a opakovaně mu dupal na hlavu.
  • 16. února 2012 - Krajský soud v Plzni udělil doživotní trest Miroslavu Szetteyovi za to, že v červenci 2011 ubodal bajonetem sedmapadesátiletou ženu z Mariánských Lázních, u které bydlel. Za vraždu spolubydlícího si už dříve ve vězení odseděl 11 let.
  • 20. června 2012 – Doživotní trest dostal recidivista Jiří Mlíko za vraždu seniorky v Moravanech na Pardubicku a další trestné činy. Muž vraždil v únoru 2012 na vycházce z psychiatrické léčebny.
  • 11. května 2012 - S doživotím od soudu odešla Romana Z., která v září 2011 zavraždila v Širokém Dole na Svitavsku své čtyři děti.
  • 18. září 2012 - Vrchní soud v Praze změnil Michaelu Galezovi původně třicetiletý trest za trojnásobnou vraždu na doživotí. Galez v srpnu 2011 zavraždil v Mukařově u Prahy tři osoby, které pocházely z rodiny nového partnera jeho bývalé přítelkyně.
  • 19. září 2012 – Za vraždu bezdomovce dostal doživotí recidivista Pavel Poupa; k činu se přiznal v dopise, který poslal kriminalistům z vězení, kde si za pokus o jinou vraždu odpykával trest 18 let.
  • 1. listopadu 2012 - Královéhradecký krajský soud poslal na doživotí Michala Semanského, který v období od září 2009 do ledna 2012 zavraždil na Rychnovsku a Šumpersku tři seniory.
  • 30. listopadu 2012 - Tomáš Vít dostal nejvyšší sazbu za brutální vraždu dvou trutnovských seniorů z února 2012.
Vydáno pod