TOP 09 ví, kam jde. Lidovci už odmítají být jazýčkem na vahách

Praha - S blížícími se volbami představila při oficiálním zahájení kampaně také TOP 09 svůj program. Za prioritu považuje bývalá koaliční strana důraz na vzdělání, právo a svobodu jako základ státu. Rovněž se vymezuje proti prezidentovi Miloši Zemanovi, představila úmysl v Ústavě upravit jeho pravomoci. V nastupujícím volebním období by ráda stanovila závazný termín přijetí eura. Mezi prioritami iniciovanými od Starostů a nezávislých pak vyčnívá plán na přímou volbu starostů. Volební program Víme, kam jdeme podrobně zpracovává jednotlivé kapitoly a odpovídá na základní společenské výzvy, shrnul místopředseda strany Miroslav Kalousek. Základní programové priority oznámili i křesťanští demokraté, ohlásili boj s nezaměstnaností i nižší zdanění rodičů. Stejně tak vyhlašují boj s ekonomickou krizí a nezaměstnaností, prosazovat míní i tresty za prodej nekvalitních potravin. Lidovci už nehodlají být jen jazýčkem na politických vahách, jako v minulosti. Při dnešním představení programových priorit strany to prohlásil jejich předseda Pavel Bělobrádek.

„Spíš jsme se zaměřili na dlouhodobé směrování země, ne pouze na to, co obvykle strany dělají, že slibují, co uskuteční a člověk dobře ví, že to uskutečnit nelze… Pro nás je priorita dlouhodobé budoucnosti, že český stát musí existovat jako právní stát, který především hájí svobodu. Svoboda a právo je základem našeho státu a na tom je náš program postavený, což se promítá do nejrůznějších aspektů, ať je to školská politika, kulturní, hospodářská, sociální a tak dále,“ prohlásil při zahájení oficiální kampaně předseda Karel Schwarzenberg.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg: „Někdo se mě nedávno zeptal, z čeho mám největší strach. Jestli z naší pololegitimní vlády, nebo z chování pana prezidenta, nebo vlivu jedné velké mocnosti na naši politiku. Z toho všeho nemám strach. Z čeho ale mám strach, je zase se rozšiřující jednání v předklonu v naší zemi, z toho mám největší strach. Že se zase rychle, bystře a ohebně přizpůsobujeme nové moci.“

V oblasti školství tedy TOP 09 zamýšlí posílit právní postavení a prestiž učitelů, zároveň „vrátit kázeň a disciplínu do škol“. V oblasti středních škol by TOP 09 ráda prosadila minimálně půlroční pobyt alespoň třetiny středoškoláků na zahraničních školách. Má být posíleno vzdělání učňovských oborů, stejně jako jejich sepětí s praxí. Vysokoškoláci se mají finančně podílet na svém vzdělání.

Kalousek a hospodářská sféra

„Splnili jsme v základních parametrech sliby, které jsme dali před volbami v roce 2010. Můžeme s hrdostí prohlásit, že veřejné rozpočty odevzdáváme v neskonale lepším stavu, než jsme je převzali. Převzali jsme deficit těsně pod 6 procenty na 5,8 procenta. Během tří let jsme ho dokázali snížit bezpečně pod 3 procenta. Prokazatelně jsme uspořili 250 miliard, a z málo důvěryhodné země ČR se tak během tří let stala země, jejíž budoucí prosperitě věří investoři nejvíce ze zemí Visegrádu srovnatelně s Rakouskem… Stabilizovali jsme výši státního dluhu. Základním pilířem hospodářské politiky bude i nadále rozpočtová odpovědnost…,“ prohlásil místopředseda strany a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Důraz na zdravotní prevenci i zrušení stropu mateřské

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger seznámil se záměry TOP 09 plánovat preventivní opatření a potlačovat kouření, přílišnou konzumaci alkoholu, stejně tak i přejídání. Počítá se zvyšováním spoluúčasti pacientů na zdravotních službách. Navyšování by ale mělo být podle TOP 09 „sociálně citlivé“.

Strana také slibuje zrušení stropů pro mateřskou, výše by se měla odvíjet od výdělku matky před nástupem na mateřskou. „Otevřeme diskusi o možnosti společného sociálního pojištění obou manželů,“ uvádí program TOP 09. Podle něj by pak manželé například mohli mít stejné nároky na výplatu důchodů.

  • TOP 09 zřídila transparentní volební účet, na kterém budou zaznamenány všechny výdaje na kampaň pro volby do Poslanecké sněmovny. Na kampani, ve které strana utratí asi 50 milionů korun, se podílí i tým z prezidentské kampaně předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Jasné priority mají i lidovci

Za největší brzdu ekonomiky platí u lidovců nefungující státní správa, cílem tedy je snížit byrokratickou zátěž a lépe hospodařit se státními prostředky. Celkovou daňovou zátěž zvyšovat nechtějí, ale plánují zavedení tří daňových pásem v hladinách 12, 20 a 28 procent. Podporu chtějí směrovat na malé a střední podniky.

Měnit by se podle jejich představ mělo i DPH - horní sazba by mohla stoupnout o jeden procentní bod, naopak dolní by se snížila třeba k deseti procentům. U základních léků, potravin nebo dětských potřeb by byla sazba nulová. Lidovci také usilují o snížení daňového zatížení pracujících rodičů, rádi by proto prosadili společné zdanění manželů nebo zvýšení daňového odpočtu na dítě.

  • KDU-ČSL autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5032/503180.jpg
  • Předvolební billboard zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5024/502332.jpg
  • Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5032/503183.jpg
  • Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5032/503182.jpg

V zemědělství plánuje KDU-ČSL na úkor monopolu velkých řetězců podpořit české zemědělce, zejména pěstitele ovoce a zeleniny. Intenzivněji navrhují lidovci kontrolovat potraviny a dovážené výrobky. Třetím z klíčových bodů v programu je sociální politika, jejíž hlavní pilíře jsou solidarita a zásluhovost. Solidarita by se ale podle místopředsedy Jana Bartoška měla vztahovat jen k těm, kteří skutečně chtějí změnu, nikoliv k lidem, kteří ji odmítají. Snahu pomáhat někomu, kdo změnu nechce, považují lidovci za vyhozené peníze. Systém sociálních dávek proto chtějí nastavit tak, aby jejich příjemce motivovali k práci a aby nebylo možné přežívat pouze z nich. „Odstřihnout gaunery, kteří vysávají sociální systém a dělají si z toho byznys,“ říká k tomu Bartošek.

Pro ty, kteří změnu chtějí, pak KDU-ČSL plánuje rozšíření krajských sítí sociálních služeb a také návrat k veřejně prospěšným pracím. Znevýhodněné skupiny, mezi něž počítá strana absolventy, matky po mateřské dovolené a lidi starší 55 let, chce podpořit třeba slevami na odvodech nebo zvýšením počtu míst ve školkách. Lidovci by také rádi předcházeli exekucím - třeba tím, že navrhnou roční úrok ve výši 20 procent jako strop, tak aby lichváři nemohli inkasovat více. Důchody chtějí valorizovat o inflaci.