Zeman slíbil odbyt českých lokomotiv, využije svých kontaktů v Rusku

Česká Třebová (Orlickoústecko) - Prezident Miloš Zeman pokračuje ve své třídenní pracovní cestě po Pardubickém kraji. Po včerejší návštěvě Pardubic dnes zavítal do České Třebové, kde navštívil místní firmu vyrábějící kolejová vozidla CZ Loko. Prezident pokřtil novou dieselovou lokomotivu řady 744 a slíbil, že firmě pomůže s exportními aktivitami do zemí bývalého Sovětského svazu. Generální ředitel Ruských železnic (RŽD) je prý Zemanův přítel. Obchodní spolupráci s Ruskem by prý měl napomoci i budoucí velvyslanec v Moskvě Vladimír Remek.

„Až pojedu příští rok do Ruska, vezmu majitele firmy s sebou a setkáme se i s generálním ředitelem ruských drah,“ uvedl Zeman při návštěvě strojírenské firmy CZ LOKO v České Třebové. Slavnostně také pokřtil novou lokomotivu. Zeman v Třebové připomněl, že velvyslancem v Moskvě se na jeho popud stal kosmonaut Vladimír Remek, což může být podle jeho slov pro firmu pozitivní. „Mohu vás ubezpečit, že v Rusku kosmonaut dokáže otevřít skoro všechny dveře,“ dodal za potlesku Zeman.

Ještě před návštěvou výrobce lokomotiv přišel prezident Zeman na třebovské Staré náměstí, kde diskutoval s lidmi o soužití s menšinami, problémech ve školství, terorismu či pracovních příležitostech. Někteří místní obyvatelé se kvůli osobnímu setkání s prezidentem dokonce uvolnili ze zaměstnání. „Zatím tady ještě žádný pan prezident nebyl,“ pochválila Zemanovu návštěvu obyvatelka města.

Kromě CZ Loko navštívil prezident i dalšího dopravního výrobce, který působí na Orlickoústecku – producenta autobusů SOR Libchavy, zastavil se také v Přívratu, Ústí nad Orlicí a navečer v Letohradě.

Michal Klokočník o prezidentské návštěvě v Pardubickém kraji (zdroj: ČT24)

Třídenní návštěvu Pardubického kraje prezident Miloš Zeman zahájil ve středu exkurzí v továrně na výbušniny Explosia. Na pardubickém gymnáziu čelil kritickým otázkám studentů a kritiku si vysloužil také od radních za TOP 09, podle nichž Zeman svou návštěvou Pardubicka propaguje Stranu práv občanů – ZEMANOVCI před říjnovými předčasnými volbami.

Jan Němec (TOP 09), pardubický radní:

"Návštěvu regionu před parlamentními volbami považuji za politickou propagaci SPOZ."

Podle prezidentova kancléře Vratislava Mynáře, který za SPOZ kandiduje do sněmovny, jde ale pouze o běžnou pracovní cestu. „Jsem tady na pracovní návštěvě s panem prezidentem, což je moje povinnost, a vzhledem k funkci kancléře se takových akcí rád zúčastním. Je to důkazem toho, že předvolební kampaň začala a Topka se, tak jako každý, snaží využít jakékoli příležitosti k tomu, aby se zviditelnila,“ uvedl Mynář.